Imelletty perunalaatikko
Hämäläisellä perinnereseptillä imelletetty perunalaatikko on suolaisen lihan lyömätön kumppani.
Jouluruoka on perinteisesti laatikoita, kinkkua ja rosollia. Vivahteita voi hakea erilaisilla kalaruoilla alkupalapöydässä. Mitä ikinä joulupöytään laitatkin, aloita valmistelut ajoissa ja varmistat rauhallisen ruokajuhlan.
Hämäläisellä perinnereseptillä imelletetty perunalaatikko on suolaisen lihan lyömätön kumppani.
Riistapatee on varsin helposti syntyvä herkku alkupalaksi tai isompaan juhlapöytään. Jos saat jostain hirvenmaksaa, niin korvaa nauta sillä.
Metsiemme aliarvostettu aarre rousku sopii sienisalaattiin täydellisesti. Se on myös niin satoisa sieni, että saat kerättyä puolessa tunnissa koko vuoden varaston.
Mätileivät ovat näyttävä avaus juhliin. Suolainen siian mäti yhdistettynä makeaan sipuliin ja smetanaan – erittäin hyvä liitto.
Rosolli kuuluu joulupöytään, mutta sitä kannattaa myös tehdä syksyllä, jolloin juurekset ovat parhaimmillaan. Kermakastike kruunaa makuelämyksen.
Erikoinen nimi ruoalla mutta siitä viis, sillikaviaari on herkkua esim. uusien perunoiden kanssa.
Piimälimppu on klassista pohjolan keittiötä parhaimmillaan. Hapan-imelän makunsa limppu saa siirapista ja piimästä. Mausteisena versiona se on joulupöydän vakiovieras.
Mehukkain joulukinkku kypsyy matalassa 100 asteen lämmössä. Kun ostat tarpeeksi ison kinkun, niin ei tarvitse yöllä heräillä uunille.
Valloittavan pehmeä lohimousse on näyttävä pikku naposteltava juhliin. Saaristolaisleipä antaa suolaiselle lohelle makean vastapainon.
Hienostunut mätipatee on alkuruokien aatelia. Yleensä tämä maistuu kaikille, vaikka ei mädistä välittäisikään.
Graavilohi on upea herkku sellaisenaan juhlapöydässä. Siitä saa myös alkupalaleiville erinomaista täytettä.
Klassinen lanttulaatikko kuuluu juhlapitoihin – jouluun etunenässä. Tee iso potti ja pakasta puolivalmiina.
Maukkaaksi marinoitu jääkellarin lohi ja kaveriksi rapsakat kasvikset. Tässä on sitä juhlan tuntua!
Ylevä alkuruoka, jossa lohen suola ja punajuuren makeus kohtaavat. Joulupöydässäkin erinomainen.
Porkkanalaatikko saa uutta iloa, kun maustat sen pienellä ripauksella kanelia ja inkivääriä. Voit myös korvata osan porkkanasta bataatilla.
Sinappi kuuluu suomalaiseen ruokapöytään. Etenkin konjakkisinappi tekee juhlan – kinkun kanssa se sopii mainiosti. Sinapin tekeminen on yhtä vispaamista mutta maku palkitsee vaivan.
Kalaruokiemme aatelia. Lasimestarin silli käy tuoreiden uusien pottujen kanssa kesällä ja hiukan mausteita lisäämällä ehdoton kunniavieras myös joulupöydässä.
Siika on loistava graavikala. Sen herkkä olemus kohtaa tässä reseptissä upean hunaja-sinappikastikkeen.
Sekahedelmäkeitto ranskalaisittain maustettuna on iso askel oikeaan suuntaan siitä perinteisestä perunajauholla liisteröidystä “sekametelisopasta”.
Joulusilakat ovat maukas yhdistelmä jouluisia mausteista, suolaisuutta ja makeutta. Niin hyvää, että maistuu muulloinkin kuin jouluna.