Paella
Valencian seudulta kotoisin oleva Paella on todellinen herkku, kun käytetään oikeita riisilajikkeita, jotka imevät nestettä hyvin. Paellan voi tehdä merenelävien sijaan myös lihasta.
Espanjalaiset reseptit. Paljon tapas ruokia ja muuta hyvää auringosta.
Valencian seudulta kotoisin oleva Paella on todellinen herkku, kun käytetään oikeita riisilajikkeita, jotka imevät nestettä hyvin. Paellan voi tehdä merenelävien sijaan myös lihasta.
Nämä Tapas-herkkusienet on näppärä tehdä ja ne ovat todella herkullisia. Noutopöydässä ehdoton valtti.
Kun äyriäiset alkavat maistua, niihin hullaantuu yleensä täysin. Merenelävistä saa esimerkiksi tällaisen herkullisen äyriäiskeiton.
Bocadillo on espanjalainen täytetty sämpylä. Puhtaita makuja pullollaan – sekä tietysti oliiviöljyä.
Paprikamunakas eli ”piperrada” on täyttävä ja maukas ruoka täynnä espanjan makuja. Ruokaisuutensa ansiosta se käy erinomaisesti lounaasta jopa neljälle hengelle.
Tuhdin ja pikantin makkaran ansiosta tämä nopea Chorizo-salaatti sopii vaikka lounaaksi. Parhaimmillaan se on osana isompaa tapas-pöytää tai piknikillä.
Mallorcalta levinnyt pizza, coca de trampo on kevyempi ja pelkistetympi kuin italialainen esikuvansa. Erinomaista kasvisruokaa vaikka noutopöytään.
Secreto on porsaan ”salainen” pala mukavan rasvaista kuvelihaa. Kuveosa on kuin tehty liekillä grillattavaksi. Oikeiden tilpehöörien kanssa höystettynä ruoka on kuin matka Espanjan aurinkoon.
Katalonialaiset juhlat kestävät aamuun ja muusikoilla pitää riittää energiaa. Tällä jälkiruoalla kitara soi koko yön.
”Escaldums” on mallorcalainen mantelikana, joka sisältää näppärästi koko ruoan yhdessä ruukussa.
Butifarra on katalonialainen hyvin maustettu raakamakkara. Kunnon lihatiskillä varustetusta marketista löydät varmasti laadukkaan korvaajan butifarralle, jos ja kun aitoa ei satu löytymään.
Pohjois-Espanjan siiderialueiden pravuuri; Salmon a la Sidra on upea ja helppo kalaruoka.
Paahtovanukas eli flan on tyypillinen espanjalainen jälkiruoka. Sen voi maustaa esimerkiksi appelsiinilla.
On hyvä muistaa, että mustaamakkaraa syödään Mansesta Malagaan, eli herkku on maailmallakin varsin rakastettu. Monikäyttöinen makkara nautitaan tässä oivallisten lisukkeiden kanssa.
Tulisen makea paholaisenhillo on oiva lisuke burgereille tai grillipöytään. Paholaisenhilloa voi tehdä ison potin kerralla, Jääkaapissa se säilyy pitkään.
Espanjalaiset lihapullat tarjoillaan voimakkaassa valkoviini-vihanneskastikkeessa. Raaka-aineena voi käyttää perinteisen sika-naudan lisäksi myös broilerin jauhelihaa.
Perinteinen espanjalainen perunamunakas eli ”tortilla de patatas” sopii sellaisenaan syötäväksi, osaksi tapas -pöytää tai aamiaiseksi. Keikautettuna tai ei, aina yhtä hyvää.
Lempeän valkosipulisella aiolilla maustettu perunasalaatti on verraton lisuke grilli- tai noutopöytään.
Tämä välimerellinen uunikala kypsyy vihannespedin päällä valkoviinihöyryssä. Koko komeus tulee yhdellä heitolla samassa uunivuoassa.
Ilmakuivattuun kinkkun kääritty kalkkunafile säilyttää nätisti mehukkuuden vaikka grillatessa.
Karitsanpotkaa kahvilan tapaan haudutetaan tuntitolkulla, jolloin liha irtoaa luista puhaltamalla. Mokkainen säväys sopii tähän upeaan ruokaan täydellisesti.
Aioli tehdään perinteisesti ilman kananmunaa, mutta hyvää se on nykytyylillä majoneesipohjaisenakin. Kastiketta voi käyttää vaikka perunasaatin maustamiseen.
Nämä tapas-piirakat loppuvat aina kesken. Varaa siis reilusti, ne ovat erinomaisia.
Espanjalainen lihapata hautuu pitkään ja on täynnä punaviinin ja tomaatin syviä aromeja. Tähän reseptiin käy hyvin naudan edullinen pataliha.
Valkosipulisella aiolilla ryhditetty porkkanasalaatti sopii grilliruoille ja pitopöytään. Tuoreista ja makeista porkkanoista tulee todella hyvää.
Toimitus innostui tuunaamaan perinteisen katalonialaisen Fabada-reseptin uuteen loistoon.
Kuuluisin mantelikakku tulee varmasti Pohjois-Espanjasta, Tarta De Santiago. Tämä resepti on muunnos siitä, yhdistelmä laajasti varioidun klassikon parhaita puolia. Kakku on myös gluteiiniton.
Kalkkunafilee on herkullinen raaka-aine, mutta se kuivuu helposti uunissa. Tässä reseptissä kalkkuna haudutetaan tomaattikastikkeessa. Näin lintu pitää mehevyytensä ja tarjoilua varten saadaan upea espanjalaistyylinen kastike kuin itsestään. Jos et omista paistomittaria, hanki se nyt.
Tomaattinen kalapata on kevyt, mutta maukas iberian niemimaan herkku. Erinomaista tuoreen leivän ja perunoiden kanssa.
Upean maukas pataruoka, jonka voi tehdä myös naudanpaistista, jos maksa ei satu maistumaan.