Tagine
Tagine on pohjoisen Afrikan karjalanpaisti – yleensä lampaanlihasta. Tässä päärynän ansiosta makea ja rikas versio.
Ruokia arabimaista. Lammasta, tagineja ja hummusta.
Tagine on pohjoisen Afrikan karjalanpaisti – yleensä lampaanlihasta. Tässä päärynän ansiosta makea ja rikas versio.
Arabimaissa paljon käytetty mausteseos Ras el Hanout maustaa nämä kanavartaat omiin svääreihin. Taateli tuo kivan makean ja pirteän säväyksen.
Marokkolainen kasvismureke on sen verran tuhti, ettei metsuriakaan haittaa lihan puuttuminen. Oikeilla lisukkeilla tämä on suorastaan juhla-ateria.
Sitruunakana on piristävä ja kevyehkö ruoka. Jogurtissa ja sitruunassa marinoitu kanavarras saa mukavaa ryhtiä mantelista ja aromia neilikasta. Sopii myös loistavasti pääsiäiseen.
Arabimaiden legendaarinen Fattoush-salaatti saa makua mintusta ja sitruunasta. Leipä tekee siitä ruokaisan.
Lampaanmaidosta tehty aromikas ja suolainen halloumi-juusto tulee Kyprokselta. Se on koostumukseltaan sen verran tukevaa, että sitä voi huoletta paistaa pannulla. Juusto on myös erinomainen sivuosan esittäjä grillikekkereissä.
Falafel on täyttävä ja maukas kasvispyörykkä lähi-idästä. Reseptejä riittää jos jonkinlaista, mutta tässä niistä yksi, jossa pähkinäistä makua korostetaan tahinilla.
Herkullinen ja ruokaisa arabikeittiön perussalaatti. Varioi tabbouleh mielesi mukaan kauden kasviksilla.
Kokonaisena grillattu broileri on paitsi näyttävä, se myös pysyy luidensa ansiosta mukavan mehukkaana grillauksen aikana. Tässä reseptissä grillikana saa arabityylisen makumaailman.
Arabikeittiön makuja tarjoava upea lihapata sopii kylmään iltaan. Sitruuna antaa muhkeaan pataan kaivattua kepeyttä.
Hieman tulinen ja hunajan ansiosta hennon makea dippi. Erinomainen pikantti lisä meze-pöydässä.
Couscous (tai tuttavallisemmin meillä kuskus) on peduiinin peruseväs leirinuotiolla. Oikeilla tilpehööreillä varustettuna tästä tulee loistava ruoka sellaisenaan. Toimii hyvin myös lihaisan taginen kaverina.
Kotona tehty kebab on usein jopa parempaa, kuin kulmaravintolan Iskender. Tätä kannattaa tehdä reilu pötkö kerralla ja pitää pakkasessa aina varalla. Juhlien jälkeen tämä pelastaa päivän kuin päivän.
Eksoottisen maukas bulgursalaatti käy sellaisenaan ateriasta. Se on myös erinomainen lisuke lihalle.
Marokkolainen salaattilautanen ”chalada” on täynnä reipasta makua, väriä ja iloa. Koko komeuden kruunaa sitruunainen ja makean karvas salaatinkastike, johon tässä reseptissä käytetään appelsiinimarmeladia.
Helppo herkku grillipöytään. Valmiiksi paahdettua ja kuorittua paprikaa löytyy jo hienosti mm. Lidlistä.
Trendikäs aamiainen/brunssi shaksuka tulee Lähi-Idästä. Mausteina muun muassa jeeraa eli jauhettua juustokuminaa. Jos pekoni ja nakit alkaa kyllästyttää, niin laita tällä aamu käyntiin.