Ravintola Juuri – kunnianosoitus ruokaperinteellemme

2

Ravintola Juuri tuo suomalaisen ruokaperinteen tähän päivään huippukokkien signeerauksella varustettuna. Laadukas ja asevelihintainen viinilista on jo itsessään nähtävyys Helsingissä. Kun nämä kaksi niputetaan yhteen, niin on selvää, että Juuri on Suomen parhaita ravintoloita.

Ravintola Juuri oli kahdeksan maissa perjantai-iltana puoliksi täynnä ja loput vapaat pöydät täyttyivät nopeasti. Asiakkaiden ikähaarukka 30-60v. Rennot vaatteet, rento puheensorina. Ehkä kanta-asiakkaita vakiopöydissään? Mukavan lämmin tunnelma.

Ravintola Juuri on Jarkko Myllymäen ja Ilja Björsin jo vuonna 2004 luoma kunnianosoitus suomalaiselle ruokakulttuurille. Vaikutteita on haettu maakuntien keittiöistä ja perinneruoistamme, kuten rieskasta ja mustastamakkarasta. Tämä upea ruokaperintömme on keittiömestari Jukka Nykäsen siveltimen vedoin siirretty 2000-luvulle ja tuloksena on todellakin huikea, jopa silmänurkkia kostuttavan isänmaallinen ravintolaelämys. Viimeisen päälle hiottuja makuyhdistelmiä ja loppuunasti vietyä esillelaittoa. Tänne se Berlusconi oli pitänyt raahata – korvasta.

Haigua ja cremantia

Hoidimme alkutahdit erinomaisen pirteän ja ystävällisen tarjoilijan kanssa ja hetken päästä eteen ilmestyi kuplivat. Marianne otti itä-suomalaisena Ilomantsin valko- ja viherviinimarjasta tehtyä kuohuvaa Hermannin Haigua 7,5€, joka oli Suomi-teemaan täydellisesti sopiva juoma.

Olin tylsempi ja valitsin Andreet Mirelle Tissotin Cremantin 8,3€, koska Juran alueelta harvemmin juotavaa täällä pohjolassa saa. Eikä mennyt hutiin. Todella loistava cremant. Paahtunut ja rehevän marjaisa ja hieno omenainen hapokkuus. Nappiin mennyt avaus.

Keittiöntervehdys: sinappismetanaa, mätiä ja silliä, joka oli mallia matjes, mutta äärimmäisen hienostuneesti marinoituna. Suomitunnelma virisi korkealle.

Ravintola Juuren Sapakset

Alkupalojen virkaa Juuressa tekevät Sapakset, eli suomalaisilla raaka-aineilla tehdyt pikkuruoat, vähän niin kuin tapakset, mutta hyvin fiinisti tarjottuna.

Kaikki maistamamme sapakset olivat todella hyviä, mutta erityisesti nämä kolme jäivät mieleen:
– Tattipiirasta ja hillottua kurpitsaa
– Juuren viileäsavustettua kirjolohta ja etikkajuureksia
– Savustettua Sallan poronkieltä ja omena-pihlajahilloketta

Varsinkin poronkieli, hienovaraisella savustuksellaan, oli jotain mitä ei ole ennen koettu! Hillokkeet kylkeen ja makuelämys oli kaunis kuin Maamme-laulu.

Paistettua kuhaa ja kuhakvenellejä, Ahvenanmaan kasviksia ja täplärapulientä

Kalapääruoka oli täyden kympin arvoinen. Kuhakvenellit kuohkeita ja rapeita pinnalta. Niiden seuraksi juureksia, jotka olivat luontaisen makeutensa ansiosta hämmentävän maukkaita. Tätä laatua ei vaan marketista löydy – valitettavasti. Pohjana ollut rapuliemi oli tuntikausia kiehunut kasaan. Todella tiivis ja mukavan maukas kostuke annokselle. Kruunun jalokivenä oli vielä keltajuuri-aioli sivulautasella, jota sai itse annostella lautaselle. Keltajuuren aromi teki lähtemättömän vaikutuksen. Täydellinen kalaruoka.

Kuhan kanssa testasimme pari erityylistä viiniä listalta.

Chablis ler Mont de Milieu 9,5€ oli tyylikäs, mutta jäi hiukan reippaan rapuliemen jalkoihin.

Sen sijaan suomalaisen Outi Jakovirran Uuden-Seelannin Martinboroughissa viljelemä Julicher Sauvignon Blanc 7,5€ oli paitsi häkellyttävän mielenkiintoinen viini, siinä oli sen verran runkoa, että se kävi annokseen täydellisesti.

Kyyttöä Hämeenkosken metsälaitumilta, kaalikäärettä ja puolukkakastiketta

Liharuokaan oli tehty kyyttöä kolmella tapaa. Mehukkaana kaalikääryleenä, medium fileenä ja ylikypsänä, joista kaikki paitsi viimeinen olivat loistavia. Ei ylikypsässäkään ollut muuta vikaa kuin se, että se oli päässyt hiukan kuivahtamaan. Porkkanapyree ja puolukkahillo kuitenkin paikkasivat tämän mallikkaasti.

Kyytön kanssa maistettiin Heinrichin Zweigeltia Burgenlandista 8,2€. Huikea esitys Zweigeltin potentiaalista kasvaessaan hieman lämpimämässä ilmastossa. Hapokkuus hillitympi, mutta aromeja sitäkin enemmän. Luumuja, mustapippuria ja hiukan tammen vaniljaa. Keskitäyteläinen, mutta tiivis viini riitti lihalle erinomaisesti.

Olimme juuri pari viikkoa aiemmin käyneet Prioratissa, joten toisena punaisena lasiin valikoitui Franck Massardin Humilitat 8,3€. Engelsmannin silkkisen täyteläinen viini, jossa maaperän tuomaa syvyyttä, on myös hyvä valinta kyytölle.

Uuniomena-myslikeksiä, maitosuklaata ja lakkaa

Oltiin jo sen verran täynnä, että yksi jälkiruoka riitti, vaikka mielenkiintoisia makuja olisi silläkin osastolla riittänyt vaikka kuinka.

Tämä herkku oli todellinen piste i:n päälle. Lakkakin oli kuin juuri eilen poimittu Lapin soilta.

Makeana viininä valikoitui ei niin älyttömän makea Vieux Pineau des Charentes 10 yo Cognacin alueelta 7,3€. Upea hapokkuus ja kevyesti aromia jalohomeesta. Hieno viini sekin.

Ravintola Juuren päästötodistus

Juuresta jäi todella lämmin fiilis. Erinomaista ruokaa, jossa loistavat raaka-aineemme on nostettu niille kuuluvalle palkintokorokkeelle. Palvelu todella sujuvaa ja ystävällistä. Jokaisessa pöydässä näytti olevan hauskaa. Peräkammarissa laulettiin yhdessä kohtaa Veikko Lavia. Silti Juuri ei missään tapauksessa ole mikään Suomi-baari Teneriffalla, vaan huippuravintola rennolla otteella.

Olen erityisen hämmästynyt, että keittiön puolella koko perjantai-illan serviisin hoitivat kaksi kokkia; Kim Byman ja Samuli Kaakinen. Logistiikan ja misaamisen Suomen ennätys? Häikäisevä suoritus näiltä kahdelta mestarilta.

Erityiskiitos Juuren viinilistasta

Loistavia viinivalintoja, joista lähes kaikki ovat luomua/biodynaamista tuotantoa. Reilusti ollaan kallellaan vanhaan maailmaan, mutta henkilökohtaisesti minulle se sopii hyvin.

Niin paljon kuin olenkin itkenyt suomalaisravintoloiden älyttömästä viinin hinnoittelusta, Juuri katkaisee tämän trendin. Tätä viinilistaa voisi jo Helsingissä kutsua nähtävyydeksi.

Ei ole ollenkaan tavatonta että kaupunkimme ravintoloissa kympin viini muuttuu listalla 60-70€ arvoiseksi. Olen monesti ihmetellyt, että koska tämä seikka osataan nähdä myös ruokatuotteen myynninesteeksi?

Juuressa 20€ pullo, eli jo varsin hyvälaatuinen viini, myydään pöytään 45€! Katekerroin siis vain kaksi ja puoli, joka on Härmässä suorastaan lahja. Todella positiivinen ja odotettu suunnanmuutos, jossa toivon Juuren olevan tienviitoittaja kaikille maamme ravintoloille.

Suomalainen ruokaperintö huippukokkien käsissä, yhdistettynä erinomaiseen ja huokeaan viinilistaan tekevät Juuresta yhden parhaista Suomen ravintoloista tällä hetkellä.

Olimme illallistamassa ravintola Juuren kutsuvieraina

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

www.juuri.fi

9.0 Asteikolla 1-10

Arvosanaan vaikuttaa kokonaisuus; miljöö, palveluasenne, osaaminen, ruoka, viini sekä niiden hinnat.

  • Hinta-Laatu 9
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

2 kommenttia

  1. Hyvin onnistuttu sisällyttämään juttuun ruuan lisäksi ravintolan tunnelma! Ihana paikka, suosittelen kaikille!

  2. Erityisesti jälkiruoka kuulostaa taivaalliselta, tämä ravintola ehdottomasti kokeiltavien listalle!

Kommentoi