Ravintola Demo tarjoaa taattua Michelin-työskentelyä

0

Ravintola Demo ansaitsi Michelin-tähtensä jo vuonna 2007. Tommi Tuominen ja Teemu Aura ovat pitäneet tähdestä kiinni siitä lähtien. Demo tarjoaa taattua Michelin-työskentelyä ilman turhia krumeluureja.

Uudenmaankadulla sijaitsevan ravintolan fasadi on sen verran huomaamaton että ohi meinattiin kävellä. Hämyisessä interiöörissä ystävällinen tarjoilija tervehtii ja muistaa jopa etunimen ulkoa pöytävarauksesta. Paikka on varsin pieni (45-paikkaa) ja intiimi. Pöytämme seinän vieressä sopi hyvin. Naapureihin on vajaa metri – sellaista voi sanoa yksityisyydeksi näissä ravintoloissa. Hämärää valaistusta täydentää pöydällä palava kynttilä.

Ravintola Demo tarjoaa lauantaisin tarjotaan päivän menua – valitsemme neljä ruokalajia (varmistuttuamme ettei menussa ole hanhenmaksaa) ja suositusviinit kylkeen. Tunnelma yleisesti ottaen on laadukas mutta rento. Parissa pöydässä on asiakkaita tulossa ja menossa. Asiakaskunta näyttää olevan kaikenikäistä mutta seniorimmalle väelle suosittelen taskulamppua mukaan – valaistus on tosiaan hyvin heikko. Kuvatkin jäivät sen takia aika onnettomiksi.

 

Kauriinfilee carpaccio

Keittiön tervehdys saapuu – pikku kupissa on ”ykkösellä” heitettävä kauriinfilee, aiolia ja keksi. Herkullinen herätys aterialle.

 

Siikatartar, kukkakaalivanukasta ja pikkelöityjä vihanneksia

Hyvin kaunis annos. Siika on varmaan aamulla vielä uiskennellut suomenlahdessa. Sen kyljessä ollut siivu kotijuustoa tarjoaa mukavan kermaisen vastapainon. Pikkelöidyt vihannekset; kurkkua ja kukkakaalia ovat niin ikään mukava lisä. Kukkakaalivanukas on aika reilu pläjäys annoksen taustalla. Se on myös äärimmäisen dominoiva herkässä kala-annoksessa.

Riesling trocken 2011, Emrich-Schönlieber, Nahe, Saksa

omenainen ja raikas – syvältä hapokkuudesta viistävä Riesling on taattua laatua mutta aika perusosastoa saksasta. Se myös hyppii annoksen päällä hieman häiritsevästi. Rauhallisempi viini olisi käynyt tähän paremmin.

Ravintola Demon toista omistajaa, Teemu Auraa tituleerataan leipävelhoksi – eikä suotta. Alkupalan viereen ilmestynyt torni mallasleipää on käsittämättömän hyvää. Niin pehmeä ja aavistuksen makea sisältä, rapsakan paahteinen kuori. Tätä on täydellinen leipä! Minkä ihmeen takia tällaista on niin vaikea saada kaupoistamme – onhan Suomi kuitenkin leivänpupeltajien luvattu maa?

 

Paahdettua ankanrintaa, ankankoipi-rillette, persiljaohrattoa ja palsternakkapyree

Pääruoka saapuu ja on näyttävä värien juhla. Maku on myös taivaallinen. Ankanrinta ei voisi olla onnistuneempi – paras ikinä. Persiljaohratto on mukavan värinen, ihan hyvä maultaan mutta en ole ihan varma kuuluuko se michelin-tähti annokseen? Sitä on vieläpä aika reippaasti. Hyvä kastike ja pyreetä pari täppää täydentää sinänsä onnistunutta annosta. Rillette on niin ikään hyvää vaikka vaimo arvostelee hiukan kuivaksi. On sitä kuivempaakin syöty.

Cotes-du-Rhone 2011, Saint Cosme, Rhone, Ranska

sopii hienosti ankalle, se ei ole liian jyrä vaan tasapainoin cottarainen. Se ei myöskään ole mitenkään mieleenpainuva.

 

Juustolautanen

Lautaselta löytyy Comte, Gruyere, valkohomejuusto Jurasta, Roquefort sekä hunajaisia pinjansiemeniä ja hedelmäkakkua.
Muut perushyviä mutta Juran valuva herkku on aika rohkea. Todella navettamainen maku on vain tosi harrastajille. Hedelmäinen/pähkinäinen kuivakakku on mukava lisä juustoille.

Ratafia, Guy Charlemagne, Champagne, Ranska

Ratafia on uusi tuttavuus. Juoma ei ole viini mutta sitä saadaan viinin sivutuotteena. Maultaan hyvin marjamehumainen ja makea. Sopii sinänsä hienosti juuston maanläheisiin makuihin.

 

Omenaa, kanelia ja maitojäätelöä

Reilunkokoisella kivilaatalla ilmestyy jotain mikä voisi löytyä Kiasman seinältäkin. Annoksessa on omenaa todella monella tyylillä sekä maitojäätelöt, kinuskit ja muut tilpehöörit. Ensi lusikallisella meinaa kieli mennä mukana. Kerrassaan upeita juttuja monipuolisessa paketissa! Tämä ei ole enää ruoka-annos vaan seikkailu, johon upposimme vartiksi. Aivan loistava paletti, joka monimutkaisuudestaan huolimatta toimi kokonaisuutena liikuttavan hyvin. Menun kiistatta onnistunein kokonaisuus.

Castelnau du Suduiraut 2007, Sauternes, Ranska

on alueelle tyypillinen makea viini, joskin hiukan kevyemmässä paketissa. Se tehdäänkin Sauvignon Blancista eikä Semillionista. Omenanaromeja heijasteleva viini sopii täydellisesti todella upealle jälkkärille.

Ravintola Demo tarjoaa taattua michelin-laatua hyvin tunnelmallisessa hämärässä. Suurempia WOW -elämyksiä Demo ei esitellyt mutta hyvä mieli laadukkaasta ravintolasta jää. Ikuinen rutina suomalaisten ravintoloiden viinin hinnoittelusta pätee täälläkin. 48 euroa neljästä lorauksesta keskinkertaisia viinejä on vaan liikaa – tarkastellaan asiaa miltä kantilta tahansa.

Lippu korkealla ja kiitokset. Kovasti jäi kiinnostamaan nämä teemaillalliset, joita Demossa joskus järjestetään.

Neljän ruokalajin menu 62€ /per hlö
Suostitusviinit 48€ /per hlö
Vedet 4€ /per hlö

Ravintola Demo

7.0 Asteikolla 1-10

Arvosanaan vaikuttaa kokonaisuus; miljöö, palveluasenne, osaaminen, ruoka, viini sekä niiden hinnat.

  • Hinta-Laatu 7
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi