Porsas-porkkanajauhelihaa uusavuttomille

1

HK lanseerasi jauhelihan, johon on sekoitettu porkkanaa. Tämä siksi, että neljännes suomalaisista haluaa lisätä kasviksia ruokavalioonsa. Kuulostaako hölmölälle? Se on sitä.

Porkkanajauhelihassa ruokateollisuus on haistanut uusavuttomien kuluttajien veren ja iskee hampaansa uhriin sen ollessa heikoimmillaan; kiireisenä marketissa. HK:n porsas-porkkanajauhelihan tuotesivuilla löytyy mielenkiintoinen tutkimustulos, joka kartoittaa suomalaisten ongelmia ruoanlaitossa. Tästä innostuneena on sitten kehitetty ruoka-Frankenstein, mikä nyt tunnetaan nimellä PoPo (possua ja porkkanaa).

Yleisimmin arkiruuanlaitossa päänvaivaa aiheuttavat seuraavat asiat: Mitä laittaisin ruuaksi, mitä vaihtelua keksisin? Mikä ruoka olisi helppoa, mutta terveellistä? Kaupassa on tietty tuote tarjouksessa. Mitä siitä tekisin? Mitä muuta pitäisi ostaa? Perhe on nälkäinen ja ruoka pitäisi olla heti. Keittiössä on liian vähän lasku- tai muuta tilaa. Ruuanlaitto ei innosta. Laitan aina vaan samaa. Jos yritän soveltaa reseptejä, ruoka epäonnistuu. Pilkkominen ja esivalmistelu on työlästä ja vie aikaa. En osaa käyttää keittiökoneita tai niiden käyttäminen on hankalaa. Lähde.

Tutkimuksesta välittyy jopa inho yhteen hienoimpaan arjen luksusasiaan, joihin meillä Suomessa lähes kaikilla on varaa: ruoka. Tämä teksti kuulostaa niin kummalliselle, että on syytä pureskella se auki perusteellisesti. Jos nämä aiheet tosiaan koetaan ongelmaksi, niin sallikaa, että ratkaisemme ne puolestanne ja elämä helpottuu ainakin tältä osastolta kertarysäyksellä.

1. Mitä laittaisin ruuaksi, mitä vaihtelua keksisin?

Kysymys on ollut oikeutettu viimeksi 80-luvulla, jolloin saatavilla olevat reseptit olivat keittiön nurkassa muovilaatikossa tai painavissa keittokirjoissa. Nykyään, kun internet on täynnä hyvää ja ilmaista sisältöä, ei voi kuin ihmetellä miten tämä voidaan kokea päänvaivaksi? Me esimerkiksi postaamme joka päivä ruokavinkin Facebook-seuraajillemme.

Hyvin suunniteltu on myös puoliksi tehty. Jos käyt jokaikinen päivä tuskailemassa kaupassa, että mitä sitä tänään laittaisi, tärväytyy kaikki aika eikä vaihtelua synny. Ota 2 tuntia ja käytä se miettimällä viikon ruoat, tee ostoslista ja käy kaupassa sen ainoan kerran sillä viikolla. Näin tekemällä olet juuri säästänyt useita viikkotunteja johonkin järkevämpään tekemiseen kuin marketissa pyörimiseen.

2. Kaupassa on tietty tuote tarjouksessa. Mitä siitä tekisin? Mitä muuta pitäisi ostaa?

Sivuston yläosassa on hakukenttä. Laita siihen tarjoustuote, esim. ”paprika” ja valitse mieluinen resepti. Mitä muuta pitäisi ostaa? Jokaisen reseptin yhteydessä löytyy reseptisuositukset, jotka täydentävät k.o ruokaa.

3. Perhe on nälkäinen ja ruoka pitäisi olla heti

Tässä paljastuu kulttuurimme syvempi ongelma nimeltään kieroutunut vuorokausirytmi. Rakennustyömaalla pitää olla seisomassa seitsemältä aamulla ja konttorilla kahdeksalta. Elämme jostain syystä hirveän aikaisin ja tästä syystä ruokailemme myös aivan liian aikaisin. Lounas on klo 11:00 ja kello 17:00 pitäisi olla jo kotiruoka pöydässä, joka hotkaistaan kiireellä ja juostaan ovesta harrastusten tai vapaa-ajan menojen pariin.

Jos et syystä tai toisesta voi kääntää elämää hiukan myöhemmin käyväksi, unohda kello 17:00 illallinen. Vaihda illallisen ja iltapalan paikkaa. Kello 17:00 on tarjolla voileivät. Kello 20:00 tarjoillaan illallinen, jonka valmistukseen on hyvin aikaa ja myös sen nauttimiseen on kaikilla aikaa. Ajotehtävien ollessa jo ohi, voi hyvin myös nauttia lasillisen viiniä ruoan kanssa.

4. Keittiössä on liian vähän lasku- tai muuta tilaa.

Vai onko niin, että laskutilaa on, mutta siihen on pinottu ties mitä krääsää lähtien paperimapeista ja koristevaaseista. Aloita heivaamalla mikroaaltouuni kierrätykseen. Sitä ei tarvita mihinkään.

5. Ruuanlaitto ei innosta.

Ruuanlaitto on välineurheilua. Jos veitsi on 20 vuotta sitten ostettu, eikä ikinä teroitettu, niin kaikki on takuuvarmasti hankalaa eikä innosta. Panosta työvälineisiin.

6. Jos yritän soveltaa reseptejä, ruoka epäonnistuu.

Tähän auttaa vain osaamisen kehittäminen. Jos tarvitset aina keittiössä ohjeita, et opi mitään. Heitämme haasteen; tänä vuonna jokainen opettelee tekemään kymmenen lempiruokaansa ulkomuistista. Eli kauppaan ilman ostoslistaa ja siitä hellan kautta lautaselle ilman mitään ohjeita. Kun tämä asia onnistuu, voit alkaa soveltaa valmiita reseptejä mielin määrin.

7. Pilkkominen ja esivalmistelu on työlästä ja vie aikaa.

Eli pyydetään ruokateollisuuttamme puristamaan kaikki ruoka massaksi ja näin se on sitten helppo sekoittaa ämpärissä ja lusikoida kurkusta alas? Ei ole työlästä eikä vie aikaa?

Kannattaa hiukan laittaa arvoa sille etuoikeudelle, josta me ruokapöydissämme voimme nauttia. Tähän arvostukseen kuuluu pilkkominen ja esivalmistelu. Porkkanan kuoriminen ja raastaminen on 45 sekunnin homma. Ongelma ei siis ole aika, vaan arvostus. Niin kauan kun arvostusta ei löydy, ruokateollisuus syöttää meille PoPoa.

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

1 kommentti

  1. Hyvä kirjoitus, hyviä pointteja! Päivällisen siirtäminen illalliseksi katkaisee kivasti ruuhkaisen päivän, antaa mahdollisuuden syödä rauhassa ja ennen kaikkea nauttia ruoasta, keskittyä ruokailuun. Eikä tule naposteltua enää ennen nukkumaan menoa. Arjen kiireitä helpottaa se, että aina valmistaessa ruokaa tekee tuplasatsin, ja laittaa loput sopiviin annosvuokiin pakkaseen. Näin kun hetken malttaa toimia, kohta on pakkasessa sellainen menu, että on aamulla pakkasta tsuumaillessa ihana pohtia ”mitä tänään syötäisiin”. Ei tarvitse ostaa eineksiä. Itse tosin käyn joka päivä kaupassa, näin en tule ostaneeksi liikaa ja ruokaa ei mene roskikseen. Työvälineihin kannattaa panostaa, ei sitä kukaan puutarhahommistakaan nauti tylsillä saksilla. Porkkanasta; jokainen liha/jauheliharuoan kastike alkaa minulla; silppua ja kuullota oliiviöljyssä porkkana, sipuli ja varsiselleri. Siitä se lähtee.

Kommentoi