Perinteikäs ja arvokas Savoy

0

Ravintola Savoy on instituutio Helsingin ravintolakartalla. Useiden huippukokkien tie on käynyt jossain kohtaa sen keittiön kautta. Kävimme testaamaassa onko Helsingin yksi kalleimmista lounaista hintansa väärti?

Saavuimme kattokerroksessa olevaan ravintolaan pöytävarauksemme mukaan 11:30. Ravintolasali oli vielä tyhjä, tarjoilijat viimeistelivät kattausta ja asettelivat haarukoita millintarkasti oikeille kohdille. Hyvin lämminhenkinen hovimestari saatteli meidät pöytään ja menut katsottiin. Koska oli muutama päivä ennen Joulua, oli toinen lounasmenuvaihtoehto ajalle sopiva. Kaikki kolme päätimme mennä sillä – yksi seuralaisista tosin halusi gluteiinittomana; ”se onnistuu kyllä”.

Kravattikaulaisia vanhempia herroja ja housupukuisia rouvia alkoi istahdella naapuripöytiin. Tarjoilijoita viuhui sinne tänne. Meille ilmestyi Savoyn omassa uunissa paistettua leipää kahdella tapaa; ruis- ja speltti. Hyvää tuoretta leipäähän se oli mutta ei nyt varsinaisesti räjäyttänyt pankkia.

Jääkellarin lohta ja pikkelöityjä vihanneksia

Jääkellarin lohi oli todella tuoretta ja annoskokonaisuus maukas.

Monesti miettii että tunnistaako tuoreen kalan neljä päivää vanhasta sokkotestissä? Veikkaan että tunnistaa. Tämä lohi oli nimittäin tuoretta. Täydellisesti marinoitu, hienoinen hapan-imelyys mutta lohi pääosassa. Sen kaverina niin ikään upeasti marinoituja tomaatteja ja kurkkua. Sienisalaattia ja krispiksi paistettu perunalastu. Todella taidolla tehty annos, joiden komponentit sopivat kaikki hyvin yhteen.

Portviinissä marinoitua vasikanposkea, ohraa ja selleripyreetä

Vasikanposki oli myös todella herkullinen kokonaisuus.

Annoksista kaksi oli varsin taidokkasti kasattu mutta minulle sattui kiireemmin tehty. No, lounasaika ja makuhan se ratkaisee?

Ja makua annoksesta löytyikin. Hajoavan pehmeäksi mutta mehukkaaksi tuntikausia haudutettu poski suli suuhun. Ohrasta hiukan suuntuntumaa ja selleripyree oli kuin taivaanlahja. Tässäkään annoksessa ei ollut mitään turhaa kikkailua vaan pysyttiin perinteikkäällä linjalla, mutta kuten lohessa, annoksen eri osat sopivat häikäisevän hyvin toisiinsa. Annos oli myös ihan reippaan kokoinen.

Praliinimoussea, vaahterasiirappikakkua ja karamellijäätelöä

Jälkiruoka jakoi eniten mielipiteitä.

Nätti annos mutta jotenkin tuntuu että popcornit olisi voineet jäädä pois, ainakin perusmuodossaan. Kakku oli hyvää ja mehevää. Karamellijäätelöön oli mennyt suolaa sen verran että yhdelle seuralaisista se oli liikaa. Jälkiruoka sai eniten kritiikkiä osakseen koko menusta.

Savoyn viinilista

Ravintola Savoyn viinilista on kiistämättä suomen parhaimpia. Huippusommelier ja viinikirjailija Antti Uusitalo on rakentanut viinilistaa vuosia ja asiantuntemus näkyy. Ja asiantuntemuksella on toki myös hintansa. Vaikka viinihinnoittelussa suomalaisissa ravintoloissa käytetään surutta kerrointa 5-7, yleensä jo valmiiksi arvokasta samppanjan hintaa ei uskalleta muuta kuin tuplata. Mutta Savoy on eri maata ja mennään lähelle neljänkin kertoimella.

Viinejä löytyy ympäri maailmaa mutta perinteikkäässä ravintolassa vanhan maailman tuotteet ovat tietysti pääosassa. Ilahduttavan iso kattaus saksalaisia taloja.

Ja jos oikein haluaa tarjota vierailleen jotain ikimuistettavaa, niin sitäkin löytyy: Domaine de la Romanée-Conti La Tâche, vuosikertaa 2005 tuodaan pöytään 5990 eurolla.

Ravintola Savoyn loppukaneetti

Jos haet WOW-elämyksiä ja uusimpia trendejä niin niitä ei Savoysta löydy. Ruoka on hyvää, taidokkaasti tehtyä ja keittiöpäälikkö Kari Aihisen luomissa kokonaisuuksissa ja makujen yhdistämisissä henkii vahva ammattitaito.

Mitä sitä peittelemään; Savoy on kallis. Kolmen ruokalajin lounas 67€. Still-vesi 10€ per henki. Siksi onkin turha hakea ylivoimaista hinta-laatua tästä ravintolasta. Helsingissä on jo lukemattomia ravintoloita, joissa samalla rahalla saa enemmän ruokanautintoa. Savoy-kokemuksen arvokkuus perustuukin enemmän historialliseen miljööhön ja instituutionaaliseen asemaan, kuin uskomattomaan ruokamatkaan.

Tosin rehellisyyden nimissä on mainittava että ravintola Savoyn klassikkoannokset, kuten paistetut silakat tai Mannerheimin lempiannos Vorschmack irtoavat 15-16€ annos?! Yleltä löytyy jopa resepti tähän herkkuun.

Vaikka ravintola Savoy onkin tyyris, hinnasta ei ole suurempaa kynnystä ja sali on lounasaikaankin täynnä. Pääosa asiakkaista ei syö omalla rahalla vaan firmojen luottokortit ovat käytössä. Tähän Savoyn arvokkuus perustuukin. Asiakas tai yhteistyökumppani joka on tänne tuotu, voi vilpittömästi kokea olevansa tärkeä ja ainutlaatuinen. Ravintola Savoy on kokonaisvaltainen elämys jota ei heti unohda. Se taitaa lopulta olla vain niin, että on niitä jotka ovat käyneet Savoyssa ja niitä jotka eivät ole?

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Ravintola Savoy

 

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi