Olutmatkailijan Tallinna – parhaat gastropubit ja baarit

0

Tallinna on oluen ystävälle paratiisi. Kaupungin oluttarjonta kattaa jo lähes koko maailman. Perinteisten olutmaiden, kuten Belgian ja Saksan lisäksi baareissa nautitaan käsityöoluita Tanskasta, Skotlannista, USA:sta ja tietenkin Virosta. Tallinnan parhaat gastropubit ja baarit löytyvät tästä päivittyvästä listasta. Jopa ykkösturistirysästä eli vanhastakaupungista löytyy upeita ja asiallisen hintaisia pubeja, kunhan vaan tietää mistä ovesta käydä.


Hell Hunt

Pikk 39, Tallinna vanhakaupunki

Hell Huntin terassi on keidas kuumana kesäpäivänä.

Hell Huntin terassi on keidas kuumana kesäpäivänä.

Jo vuonna 1993 avattu legenda kertoo olevansa Viron ensimmäinen baari. Sisustuksesta voisi näin päätelläkin. Hell Hunt jakautuu kahteen varsin tilavaan saliin. Tiskillä seisoo 10 hanaa, joista neljä on pyhitetty talon omille oluille. Pienen hanaoluen saa kolmen euron tuntumaan. Pulloissa löytyy Tsekkiä, Englantia, belgejä… Pienpanimoissa mm. To Öl, Mikkeller, brewdog. Virolaisia oluita saatavilla vaihtuvalla valikoimalla.

Hell Huntin kesäterassi on upea. Kahden kapean kadun välissä, puiden varjoissa sijaitsevat pöydät kutsuvat janoista oluenystävää. Ruokapuoleen on Hell Huntissa satsattu myös. Laaja ja halpa lista pubipurtavaa. Testaa vaikka possunkieltä tai venäläisiä pelmenejä.

www.hellhunt.ee


Clayhills

Pikk 13, Tallinna vanhakaupunki

Clayhillsin jättikatkaravunpyrstöt maistuvat oluen kanssa.

Clayhillsin pankojauhoissa fritatut jättikatkaravunpyrstöt ovat merkki laadusta.

Tämä on gastropub sanan varsinaisessa merkityksessä. Clayhills panostaa ruokatuotteeseensa paljon ja se näkyy asiakkaiden tilauksissa. Kukaan ei ole pelkästään juomassa, vaikka olutvalikoimaa löytyykin. Muutama hana – mm. Sleepy Buldogin pale ale tuoppi lorahtaa 6,50€ hintaan. Pullovalikoima haarukoitu perusvarmasti ympäri euroopan olutmaita. Bonuksena latvialainen Valmiermuiza. Virolaisista kymmenisen merkkiä isoimmilta käsityöpanimoilta. Testaa vaikka loistava Lehen Blackmouth cur / 5€ pullo.

Hinnat hiukan koholla, mutta kun on vain se kivenheitto turistihintojen raiskaamaan raatihuoneentoriin. Extraeurolla tosin saa Clayhillsissä varsin tyylikkään tunnelman. Loungea kaiuttimissa. Aktiivinen ja ystävällinen palvelu.

www.clayhills.ee


Belgitaivas on lähempänä Helsinkiä kuin voisi luullakaan.

Belgitaivas on lähempänä Helsinkiä kuin voisi luullakaan.

KwakInn

Vene 6, Tallinna vanhakaupunki

Suositulla Vene-kadulla kaksikerroksinen baari ja pihalla parinkymmenen hengen terassi. Baarin alakerrassa on enemmän tilaa, mutta yläkerran tiskillekin mahtuu.

Olutlista on erittäin toimiva. 15 belgiä hanassa (ja tietysti yksi pakollinen Saku). Hanavalikoimasta saa viiden oluen tasting-setin 15€. Pullovalikoimaa löytyykin hurjasti, lähemmäs sata mm. Delirium Tremens 5,30€, La Chouffe 5,3€. Muutama Geuze ja Farokin listalla. Maailman ”parhaaksi” valittu Vestvleteren 12 trappistiolut irtoaa hintaan 25€. Jos tämä tuntuu pahalta, niin kannattaa valita ehkä maailman toiseksi paras olut St. Bernardus Abt 12 = 5,30€.

Tämän lähempää Helsinkiä ei löydy parempaa valikoimaa belgialaisia oluita.

kwakinn.ru


Olutravintola Porgu

Rüütli 4, Tallinna vanhakaupunki

Porgun tunnelma on ainutlaatuinen. Hyvien oluiden lisäksi ruokaa kehutaan vuolaasti.

Porgun tunnelma on ainutlaatuinen. Hyvien oluiden lisäksi ruokaa kehutaan vuolaasti.

Porgu, eli helvetti eestiksi. Pienestä porttikongista sisään ja punaisen hämyiset rappuset alas kellariin. Tunnelma on kuin nimi lupaa. Tarjoilijattaret pukeutuneet pinkeään mustaan. Muinaismusiikki soljuu kaiuttimista hiljaa. Erittäin hyvin teemoitettu baari.

Olutvalikoima ei ole kuitenkaan helvetistä, vaan taivaasta. Porgun neljän oman tuotteen lisäksi hanoissa on erittäin mielenkiintoisia nimiä lähinnä Viron pienpanimoista – Sillamäet etunenässä. Pullovalikoiman kaksi ensimmäistä sivua ovat kotimaisia käsityöoluita. Belgejä löytyy hyvin, myös pienempiä nimiä. Lisäksi Puola, USA, Saksa… jopa yksi Japanista. Pullohinnat pyörivät 3-6 € tuntumassa. Porgun ruokapuolta kehutaan kaupungilla ja päivällä näkeekin lähinnä vain perheitä syömässä. Mutta illalla epäilemättä bakkanaalinen tunnelma.

www.porgu.ee


Beer House

Dunkri 5, Tallinna vanhakaupunki

Beer house

Ulkoapäin voimakkaasti turistilta tuoksuva Beer House tuoksuu vielä voimakkaammin sisältä. Tähän kompleksiin on mennyt rahaa. Pitkät massiivipuupöydät ja penkit valtavassa baarihallissa. Tarjoilijattarien kansallisasut ja valssahtavat laulelmat kaiuttimissa. Miesruokaa ja litran Mass-tuoppeja. Ei voi erehtyä. Saksan ja Itävallan bierhausit ovat olleet tämän olutravintolan innoittajina.

Beer House ei tarjoa laajaa valikoimaa, mutta kaikki on ravintolan keskellä olevista kuparipytyistä tullutta tuoreolutta, jonka tekemisen Beer Housen olutmestari Eve Toomela on opetellut Itävallassa. Ja olut on todella hyvää. Kokeile BH premium – vaikka ihan litran tuopista (12€). Se saa olon tuntumaan kuin kuninkaalla! Jos listan seitsemästä oluttyypistä ei pysty heti päättämään – tilaa kaikki ensin tastinginä 0,25 litran laseissa hintaan 20€.

www.beerhouse.ee


Koht

Lai 8, Tallinna vanhakaupunki

Se on tässä. 800 olutta listalla. Harvinaisuuksia, uusia julkaisuja ja asiantunteva henkilökunta. Mahtava paja.

Se on tässä. 800 olutta listalla. Harvinaisuuksia, uusia julkaisuja ja asiantunteva henkilökunta. Mahtava paja.

Olutfriikkien pyhättö ei ole helposti löydettävissä, mutta kaiken etsimisen arvoinen. Lai-kadulla pienen olutmyymälän vireisestä porttikongista sisään ja pieneen holvikaarisaliin. Erittäin asiantuntevalla rouvalla ei ole listaa, koska se elää kokoajan ja sitä on keskimäärin uskomattomat 800 merkkiä!

Käytännössä tähän piskuiseen baariin tullaan Virossa maistamaan kaikki erikoisuudet ensimmäisenä. Hyvänä esimerkkinä venäläisen Magerin ja virolaisen Tankerin mahtava yhteistyöolut; Love will tear as apart. Eihän tätä autuutta voi uskoa todeksi näillä leveyspiireillä?

Kysyin vielä lähtiessä, että miten teillä voi olla Pohjois-Euroopan parhaimpiin lukeutuva baari eikä kukaan tiedä siitä? Myyjä sanoi; – Ei pidä paikkaansa. Kaikki ne tietää, joiden täytyy tietää.

www.facebook.com/tubakas


Drink Bar & Grill

Väike Karja 8

Myös todellinen taivas. Etenkin virolaisten pienpanimo-oluiden valikoima on henkeäsalpaava.

Drink Bar & Grill on sisustuksesta huolimatta todellinen taivas. Etenkin virolaisten pienpanimo-oluiden valikoima on henkeäsalpaava.

Lähiöbaarille kuulostava nimi ja melko mielikuvitukseton sisustus ei tee oikeutta sille, mitä tämä ainutlaatuinen käsityöoluiden taivas voi 150 merkkisellä listallaan tarjota. Hanoissa perinteisesti Paulanerit ja Fullersit, mutta pullovalikoimassa pankki räjähtää – etenkin virolaisten pienpanimoiden osalta. Pohjalat, Tankerit, Sorit ja Vormsit hienosti edustettuna. Sen lisäksi todella marginaalisia pajoja; kuten Nöösker, Mötsalise ja Öllevolur. Vaikka ollaan lähellä pahamaineista raatihuoneentoria, pullohinnat pysyvät 3-6€ hujakoissa. Bonusta ystävällisestä ja asiantuntevasta henkilökunnasta.

www.facebook.com/Drinkbaarandgrill


Tuba Baar

Müürivahe 15, Tallinn

Tuba baar

Drink Bar & Grillin yhteydessä sijaitseva uusi Tuba Baar keskittyy virolaiseen käsityöolueen. Muutama hana ja pullovalikoimaa varsin mukavasti. Jos et mahdu pieneen baaritilaan, jatka peremmälle käytävää, jossa lisää pöytiä ja tuoleja – viimeistään Drink Barin puolella.


Karja kelder

Väike karja 1, Tallinn (vanhakaupunki)

Karja Kelder on niitä Tallinnan hämyisiä kellaribaareja, joista 90-luvulla kerrottiin suomalaisissa kahvipöydissä. Niihin aikoihin rupsahtanut, mutta sittemmin upeaksi remontoitu kellariholvi on täynnä tunnelmaa. Viikonloppuisin voi olla jopa ahdasta. Kaksisivuiselta olutlistalta löytyy varmoja valintoja pitkin Saksaa ja Englantia. Sakua ja kissiä hanassa. Ei mikään pienpanimopyhättö, mutta halvat hinnat ja legendaarinen paikka oikeuttavat visiittiin.

www.facebook.com/karjakelder


Bayern & Bohmen Keller

Suur karja 18, Tallinn (vanhakaupunki)

Kellari nimensä mukaan ja esikuvat vahvasti baijerissa. Holvikaaret ja tammipöydät. Myös ruokapuoli on rehtiä miesruokaa Keski-Eurooppalaiseen tapaan. Oluthanoissa Baijerin isoimmat panimot. 0,5 tuoppi neljän euron huitteilla. Muuten voisi kuvitellakin olevansa baijerissa, mutta kaiuttimista pauhaava listajumputus pilaa tunnelman. Viikolla varmasti mukavan rauhallinen paikka käydä syömässä ja juomassa hyvin.

www.facebook.com


Kalamaja


Pudel baar

Telliskivi 60 A, Tallinn 10412 (Kalamaja)

Englantilaista James Ramsdenia voidaan kiittää isolta osin Tallinnan olutravintoloiden tason nostosta. Ramsdenin muutama vuosi sitten perustama Pudel Baar trendikkäällä, mutta rähjäisellä Kalamajan alueella on jo noussut kulttiasemaan. Entinen häikäisevä 8-sivun olutlista on pienentynyt huomattavasti, mutta jokaiselle mielenkiintoista juotavaa varmasti löytyy edelleen. Skandi ja Viron panimot pääosassa, mutta belgejä ja jenkkejäkin löytyy. Hinnat kalamajaksi rohkeita, mutta suomalaiselle edelleen edullisia.

www.facebook.com/pudelibaar


SIP veini- ja õllepood

Sip veini ja ollepood

Telliskivi 62, Tallinn 10412 (Kalamaja)

Olutkauppa, jonka takahuoneen ”baarissa” voi maistella hyllystä poimimiaan tuotteita (+1€ lisämaksusta / pullo). Suomessahan moisesta palveluasenteesta joutuisi jo raastupaan. Erinomainen valikoima Virolaisten pienpanimoiden oluita. Sen lisäksi hyviä otoksia Saksasta, Belgiasta, Jenkeistä… Erinomainen kauppa/baari johon kannattaa ajaa pakettiautolla pihaan.

www.facebook.com/winebeersipshop


Põhjala Tap Room

Pohjala Tap room

Peetri 5, Tallinn 10415

Pohjalan uusi pyhättö on komea. Kalamajan perukoille vanhaan tehdasmiljööhön miljoonilla euroilla rakennettu tap-room-ravintola-panimokompleksi tuoksuu kaikin puolin laadukkaalle.
24 hanaa on pääsääntöisesti oman panimon tuotteita, mutta mukaan mahtuu myös Tankerin ja Puhasten oluet. Muutaman kymmenen oluen pullolistalla jatkuu sama jaottelu. Avokeittiössä paistellaan aiheeseen kuuluvia ruokia Texasin BBQ-hengessä. Tap roomista avautuu myös näkymä itse panimoon.

St Vitus

St. Vitus

Telliskivi 61b 

Tyylikäs ja iso gastropub. Vajaa parikymmentä hanaa ja mahtava lista pullovalikoimaa. Viron pienpanimoissa huikea edustus ja isoja nimiä Tsekeistä, Saksasta ja Englannista. Belgialaisia, myös beeselin lambiceja. Valitettavasti painetun listan huonoihin puoliin kuuluu että kaikkea ei kuitenkaan löydy kaapista, mitä luvataan. Ruokapuoli erittäin hyvässä kunnossa. Hintava kalamajaksi, mutta laatuhan aina maksaa.


Puu

Puu

Tööstuse 13 kalamaja

Tunnelmallisten Tallinna talojen reunustamilla kujilla pilkottaa kellariovi, jota on vaikea huomata. Pihalla baarista kielii näpäkkä yhden pöydän terassi. Sisältä Puu-baari on nimensä veroinen. Upeat puuhanat ja sisustus. Puun oluet tekee Vilnalainen panimo. Maltaista meininkiä ja kohtuuhinnat.


Muu Tallinna


Beer Garden

Beer Garden

Aia 10 / Inseneri 1, Tallinn

Saksalaisen bierhallen ja sporttipubin risteymä on suosittu illaviettopaikka vanhankaupungin laidalla. Parikymmentä merkkiä listoilla; hanoissa ja pulloissa. Saksaan kallellaan oleva valikoima, mutta teemaan ei ole hirttäydytty. Mukana brittejä, skottia ja belgejä. Beer Garden teettää myös omaa baijerityylistä lageria.

beergarden.ee


Taptap-Tallinna

Rotermanni tn 2, 10111 Tallinn
TapTap-tallinn
Pullokauppa ja baari. Hyllyillä esiintyvä valikoima saatavilla myös kylmäkaapista. Muutama hana löytyy baarin pöydässä. Pääpaino virolaisessa craftissa. Harvinaisuuksia isoissa pulloissa belgialaisilta lambic-panimoilta. Upea miljöö vanhan talon kivijalassa. Paikan hodareita on myös kehuttu.

Kochi aidad

Kochi aidad

Lootsi 10, 10151 Tallinn

Vanhaan tiilivarastoon rakennettu panimoravintola on omanlaisensa nähtävyys D-terminaalin vieressä. Hulppean korkeissa sisätiloissa kupariset keittopannut, bändilavat ja massiivipuukalusteet loihtivat ainutlaatuisen tunnelman. Talon omia, vaihtelevan tasoisia oluita löytyy kuusi ja niitä saa ostaa pöytään myös näyttävässä 3 litran hanakannussa. Talon oluiden lisäksi valikoimasta löytyy Põhjalaa ja vaihtelevan pieni otos muitakin virolaisia käsityöpanimoita. Puolen litran tuopit 3-4€ pintaan.

www.kochiaidad.ee


Vana Villem

Tartu mnt 50
Vana Villem
Ikoninen ja kertakaikkisen upea kaksikerroksinen brittityylinen baari-ravintola. Historialliseen miljööseen sopivat oluet Englannista ja Saksasta. Ruokapuoli seuraa teemaa; klassista pubiruokaa edulliseen hintaan. Yläkerta harmillisen usein kiinni.

Seiklusjutte Maalt ja Merelt

tallinna-Seiklusjutte-Maalt-ja-Merelt
Tartu mnt 48
Seuraava talo keskustaan päin Vana Villemistä löytyy yksi Tallinnan parhaista terasseista. Vanhasta Tallinna talosta on jätetty fasadi pystyyn ja taakse tehty rennon viihtyisä oleskelutila. Sisältä tunnelmallinen vanha puubaari henkii meritunnelmia ja pisteenä iin päälle löytyy myös takaterassi. Napakka olutlista on täytetty varsin tutuilla nimillä Saksasta Belgiasta. Miesruokaa tarjolla kohtuuhintaan.

Ufopubi

Gonsiori 8, 10117 Tallinna

Ufopubi
Noniin, nyt siirrytään ufo-osastolle. Pieni kellaribaari on pullollaan tunnelmaa. Kanta-asiakkaita ja suomalaisia baari-bongareita. Katossa on harvinaislaatuinen kokoelma lasinalusia. Baarin tupakkakoppi on suoranainen vitsi. Muutamia pulloja on tarjolla – halvalla. Edullisuus ja autenttisuus ovatkin Ufopubin valtit.

Mr. Mauruse pub

Mr-Mauruse-pub
Estonia pst 8
Kellaripubi kuin kirjasto. Tunnelman rikkoo taas kerran 80-luvun brittipop, joka onneksi on varsin hiljaisella. Hanoissa mielenkiinnottomat Sakut, mutta muutama helmi pullovalikoimassa. Muun muassa Lindemansin Pecheresseä. Juoman oheen suositellaan Maksim Gorkia eestiksi.

Pööbel

Toompuiestee 16

Vanhassa puutalossa sijaitseva baariravintola. Hyvä valikoima virolaisia pienpanimoita ja muualta tulleita isompia nimiä. Myös lapsiasiakkaita on ajateltu leikkihuoneella. Takapihan viihtyisässä terassikompleksissa yhdistyy kolmen ravintolan ja kahvilan pöydät.


1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (21 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi