Oluen tyylikoulu: Pils

0

Viimeksi päivitetty

Pils-tyypin (pilsner, pilsener) oluet ovat ulkonäöltään kirkkaita, oljenkeltaisesta syvään kullankeltaiseen. Vaahto on tiivis ja runsas, suodattettu, ei kylmäsameutta.

Maku on puhdas maltainen ja humalainen, rungoltaan kevyehköstä keskitäyteläiseen, humalan katkeruuden osalta katkeria.

Aromeista vallitsevia ovat maltaisuus, viljamaisuus, humalan kukkaisuus ja mausteisuus. Käymisaromeja ei ole pääsääntöisesti havaittavissa.

Tsekkiläinen pils

Tsekkiläinen pils eroaa muutamilta ominaisuuksiltaan tyypillisestä saksalaisesta pilsistä. Erot johtuvat pääosin erittäinen pehmeästä vedestä (lähinnä Pilsenin kaupungin alue) ja tsekkiläisen Saaz-humalan käytöstä.

  • Väri kullankeltaisen tummemmassa päässä
  • Maku monipuolisen maltainen, keskitäyteläinen, jäännösuutetta voi olla antamassa runkoa
  • Katkeruus on voimakas, mutta vedestä johtuen pehmeä, eikä jatku jälkimaussa
  • Humala-aromi mausteisempi kuin saksalaisissa
  • Aromissa voi olla hiivakannoista johtuvana, hyvin pieniä määriä diasetyyliä, joka tuntuu lähinnä maun pyöreytenä
  • Alkoholi 4,0-5,5 t%
  • Kantavierre 11-12,9 p%
  • Jäännösuute 2,5-4,5 p%
  • Katkeruus 25-45 IBU
  • Väri 7-12 EBC

Pohjois- ja Etelä-Saksalainen pils

Saksalaisissa pilseissä on erovaisuuksia Tsekin alueen pilseihin, mutta myös Saksan sisällä pilsit erovat toisistaan lähinnä etelä-pohjoissuunnassa. Suurinpana erona Pohjois-Saksalaisissa pilseissä on vaaleampi väri, kevyempi maltaisuus ja terävämpi humalointi. Saksan alueella yleisesti on kovempi ja mineraalisempi vesi kuin Tsekissä perinteisellä Pilsenin alueella. Humalalajikkena ovat saksalaiset Hallertau ja Tettnanger.

  • Väri etelässä vastaava kuin tsekeissä mutta pohjoiseen mentäessä yleensä oljenkeltainen / vaalean kullankeltainen
  • Maku kevyemmän maltainen kuin tsekeissä, pohjoiseen mentäessä viljaisen maltainen ja kuiva, loppuun asti käynyt
  • Katkeruus voimakas mutta painottuu jälkimakuun
  • Humala-aromi kukkainen, ruohomainen, miedon mausteinen (ei moderneja aromihumaloita tai kuivahumalointia)
  • Maku on puhdas, mutta aromi etenkin pohjoisessa maku voi alkaa miedolla rikkimäisyydellä ja/tai hyvin mietona dms:nä
  • Alkoholi 4,0-5,5 t%
  • Kantavierre 11-12,9 p%
  • Jäännösuute 1,5-3 p%
  • Katkeruus 25-50 IBU
  • Väri 4-10 EBC

Saksalainen kellerpils

Kuten Pohjois- ja Etelä-Saksalainen pils seuraavilla eroilla.

  • Runko keskitäyteläinen
  • Maussa jonkin verran jäännösuutteen makeutta
  • Voi olla suodattamattomuuden takia samea
  • Alkoholi 4,5-6,2 t%
  • Kantavierre 11-13,9 p%
  • Jäännösuute 1,5-3 p%
  • Katkeruus 25-50 IBU
  • Väri 4-10 EBC

Teksti: Kari Likovuori, Perinteisen Oluen Seura ry

(Lähteet: European Beer Star Category Descriptions 2018, BJCP Style Guidelines 2015, BA Style Guidelines 2018)

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi