Nipernaadi – mahalasku

0

Virolaista lähiruokaa valkoisten pöytäliinojen säestyksellä on odotettu kuin kuuta nousevaa. Ja saadaan valitettavasti vielä odottaa lisää… En ole ennen nähnyt että pihvin kypsyys tarkistetaan viiltämällä pihvi halki – eikä silti mennyt paisto nappiin.

Nipernaadi

Endla 23, Tallinna

Tätä on odotettu – eli virolaiseen lähiruokaan keskittyvä laaturavintolaa. Onhan näitä jotain matkan varrella nähty, mummon kellareista ostarin helmeen, mutta ne ovat parhaimmillaankin olleet eri tasoisia ruokaloita. Nyt puhutaan kuitenkin valkoisten pöytäliinojen ravintolakokemuksesta (salaa toivoin jopa Fine-Dining tyylistä illallista).

Nipernaadi on Kreutzwald-hotellin (****) alakerrassa. Joku voi muistaa paikalla olleen Brasilialaisen ravintolan, jolla oli oma kuuliainen asiakaskuntansa vuosia, vaikka sijainti on ydinkeskustan laidalla.

Sisältä Nipernaadi on hillittyä maalaisromantiikkaa ja modernia puu-designia. Puitteet ovat varsin kunnossa hyvälle illalliselle. Asiakaspaikkoja ravintolassa on 80, eikä silti tarvitse istua kiinni naapurissa.

Tarjoilija on ystävällinen ja ammattitaitoinen. Hän saa 6 aikuisen ja kahden lapsen tilauksen kirjattua kompastelematta.

Alkupalat tulevat varsin ripeästi ja lastenannoksetkin samalla kertaa, niin kuin pyydettiin. Toinen näistä tosin oli vaihtunut matkalla eri annokseksi mutta se ei kuulemma asiakasta haitannut, joten annoimme olla.

Nipernaadin viinit

Viinilistassa luotetaan siinä määrin vanhaan mantereeseen että ainuttakaan euroopan ulkopuolista tuotetta ei näy. Ei sinänsä haittaa, koska varsin laadukkaita viinejä on listattu. Punaviiniksi valikoitui Bodegas Asterin 1 reserva vuodelta 2004 (joka pöytään tullessaan oli vanhentunut vuoden) 36€. Erinomainen viini, hienosti kehittynyt eikä ollut rohjoimpia Riberoita vaan hyvinkin siro alueensa edustajaksi. Talon valkoviiniä saatiin lasilliset ”avajaistarjouksena” ja ne olivat kelvollista Italialaista sekoitetta(?)

Saarenmaan naudanmaksaterriini, mustaa leipää ja sipulihilloa 6,5€

Terriini on erinomaisen sileärakenteinen ja maksan ”kuivan” aromikkuuden vastapainona on mukavan makea sipulihillo. Mustat leivät ovat päässeet aika koviksi mutta onpahan ainakin rapeutta annoksessa.

Palsternakka-omenakeitto 6€

Vaimon tilaama keitto on reilun kokoinen, hieman koruton mutta maku ratkaisee – ja maku tosiaan on suorastaan erinomainen. Silkkinen rakenne ja palsternakan sekä omenan liitto on taivaaseen kirjoitettu. Ehdottomasti jotain sellaista joka kannattaa muistaa.

Nipernaadin henkeä voitarjottimessa.

Alkupalojen kanssa tuli leipäkori. Tumma leipä varsin hyvää mutta vaalea oli suoraan marketin uunista.

Nipernaadin romahdus

Sitten tapahtui Gordon Ramsay -tyylinen painajainen. 80 paikasta oli tällä hetkellä ehkä puolet täytetty. Kaksi tarjoilijatarta kirjaimellisesti juoksivat pöydästä toiseen eikä pääruokia kuulunut. Oltiin lomalla, joten pikku viivästys ei haitannut. Höpötettiin menemään viinilasien äärellä. Lapset löysivät onneksi tekemistä sieltä täältä ravintolaa mutta vajaan tunnin odottelun jälkeen hekin alkoivat tylsistyä. Saatiin lapsille sentään tilattua jälkiruokaa, joten jaksoivat taas vähän aikaa. Pääruokia kysyttiin. Kohta tulee. Kohta. Ja tulivathan ne lopulta – valitettavasti.

Luomunaudan sisäfilee Etelä-Virosta, selleripyree, metsäsieniä ja punaviinikastiketta 20€

Miehekäs sisäfileejööti ei ollut järin lämmin enää. Pyysin mediumina ja pihvi oli kypsä, huolimatta siitä että kypsyys oli tarkistettu VIILTÄMÄLLÄ pihvi puolittain halki! Tadaa, oli selvää että nyt on kesäharjoitteiljat keittiössä. Tämä vei pohjan pois muiltakin elementeiltä annoksessa, selleripyree oli erinoimainen ja sienet. Kastike oli tosin purkista.

Pohjois-Virolaista kananrintaa, perunakku, kurpitsa chutney ja sitruunakastike 14€

Vaimolla ei mennyt yhtään paremmin. Kananrinta oli ylikypsä kengänpohja. Perunakakku taisi olla viime viikolta ja kurpitsa-chutney oli järkyttävän makuista. Siihen oli yritetty saada jotain sävyä jollain oudolla mausteella ja lopputulos oli se että chutneyt jäivät lautaselle muiltakin jotka sitä tilasivat.

Että miksei laitettu takaisin? Ties kuinka kauan sitten oltaisiin odotettu? Jälkiruokalistaa ei jääty pyytelemään kuitenkaan.

Nipernaadin tuomio

Ravintola oli ollut reilun kuukauden auki kun kävimme, joten keittiön pitäisi olla jo saanut rivinsä kuntoon. Nipernaadissa se ei sitä vielä ole. Niin paljon kuin tätä olen odottanutkin eli Virolaista lähiruokaa fiinissä pakettissa niin ei tätä ravintolaa voi kyllä parhaalla tahdollakaan suositella.

Kertokaa ihmeessä jos touhu jossain vaiheessa muuttuu?

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

3.0 Asteikolla 1-10

Arvosanaan vaikuttaa kokonaisuus; miljöö, palveluasenne, osaaminen, ruoka, viini sekä niiden hinnat.

  • Hinta-Laatu 3
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi