Montes – enkelin siivin viinitaivaalle

0

Suojelusenkelin hellässä huomassa maailman viinikartalle noussut Montes kehittää aktiivisesti vettä säästäviä Dry Farming -menetelmiä ja soittaa tynnyrikellarissa viineille Gregoriaani-munkkien laulua.

Chileläisen Vina Montesin tarina pyörähti käyntiin 1987, kun kokeneet viiniammattilaiset Aurelio Montes ja Douglas Murray halusivat toteuttaa unelmansa viinitalosta, joka nostaisi Chilen laaturiman huimasti korkeammalle. Vuotta myöhemmin Alfredo Vidaurre ja Pedro Grand liittyivät taloon ja Montesin avainryhmä oli kasassa. Herroilla oli yhteinen tavoite; palava halu ja unelma, mutta hyvin vähän rahaa. On siis suoranainen ihme, kuinka nopeasti Montesin tarina lähti nousukiitoon. Ihmettä kuvastaakin Montesin symboli; enkeli, joka seuraa herkeämättä pullon etiketeissä tai viinitalon eteisen massiivisessa puuveistoksessa.

chilen viinit - montes (3)

Apaltan laakso Colchaguassa on paahtavasta kuumuudestaan huolimatta yllättävän vehreä. Kiitos Andien sulamisveden.

Montes Alpha synonyymi Chilen premium-viineille

Montes Alpha -sarja alkoi niittää kunniaa jo heti alusta lähtien. Legendaarinen Montes Alpha Cabernet Sauvignon oli ensimmäinen chileläinen premium-viini, jota vietiin ulkomaille. Sitä seurasivat Alphat Merlotista, Syrahista ja Chardonnaysta, jotka kaikki alkoivat niittää kansainvälistä huomiota kilpailuissa 1990-luvulla. Alpha Chardonnay 1998 kruunattiin Vinitalyn toimesta (vuonna 2000) maailman parhaaksi Chardonnayksi. Montesin Alpha -sarjan viineistä tuli synonyymi Chilen premium tuotannolle ja tie tähtiin oli Montesin osalta silattu.

chilen viinit - montes (7)

Dennis Murray jatkaa isänsä Douglas Murrayn jalanjäljissä Montesin voittokulkueen rakentamista.

Alle kolmessakymmenessä vuodessa suojelusenkeli on tehnyt Montesista brändin, jota kelpaa viedä yli sataan maahan. Apaltan laakson lisäksi Montes viljelee Chilessä neljää muuta aluetta, yhteensä 800 hehtaarin verran. Ulkomaillakin jalansijaa löytyy; Argentiinassa Kaiken ja USA:ssa Napa Angel ja Star Angel brändit.

chilen viinit - montes (2)

Dry farming tähtää keinokastelun lopettamiseen

Apaltan laakso Colchaguassa on kuiva. Kesällä (joulukuu-maaliskuu) ei usein sada pisaraakaan. Yhden viinipullollisen tekemiseen tarvitaan kuitenkin jopa 200 litraa kasteluvettä, joka Chilessä on erittäin arvokasta. Montes kehittääkin aktiivisesti vettä säästäviä ”Dry Farming” -menetelmiä; maaperään lisätään vettä sitovia lastuja ja köynnökset pidetään mahdollisimman matalina. Tällä pyritään siihen, että kastelua ei tarvita ollenkaan. Kun viini saa vettä juuri ja juuri sen mitä se tarvitsee elääkseen, tertut, rypäleet ja sato jää pienemmäksi, mutta toisaalta viinimehun laatu on sitäkin parempi ja intensiivisempi.

On toki selvää, että tutkimusmatka on pitkä, mutta Montesin Alpha-sarjan viineistä löytyy jo Dry Farming -tuotteita. Seitsemän vuoden projektin aikana on päästy 65% vedensäästöön, mikä tarkoittaa 840 miljoonaa litraa vuodessa ja vastaa 20 000 ihmisen veden tarvetta.

chilen viinit - montes (5)

Montesin huippuunsa hiottu syrahista tehty ikoniviini Folly kasvaa erittäin jyrkillä, jopa 45 asteen kaltevuuksilla varustetuilla yläpalstoilla Apaltassa.

Feng Shuita ja gregoriaani-munkkien laulua

Apaltassa sijaitseva yli kaksi miljoonaa litraa vetävä kellari- ja hallintotila valmistui 2004. Kaikki on Feng Shuin filosofian mukaan tehty. Metallin, veden ja kiven suhteet pitävät olla oikein. Puutakin täytyy löytyä. Ja jotta ei mikään jäisi sattuman varaan – tynnyrikellarissa viineille soitetaan gregoriaani-munkkien laulua.

chilen viinit - montes (6)

Kuulostaa ensi hätään melko perusteelliselle, mutta tähänkin löytyy tieteellinen selitys. Japanilaiset ovat tutkineet jo parikymmentä vuotta miten vesimolekyylit käyttäytyvät eri äänitaajuuksilla. Veden jäätyessä, kiteen muoto riippuu täysin siitä, onko molekyyli kuunnellut Death Metallia vai klassista. Viiniä ei onneksi tarvitse jäädyttää, mutta hyvälle taustalla soljuva munkkilaulu kuitenkin kuulostaa kellarin hämärässä.

Montes – viinit ylitse muiden

Alpha -sarja (myös Alkossa) on tasaisen laadukas ja Dry farmed -versioissa pienempien satomäärien tuoma intensiivisyys korostuu. Montesin superviini ”Taita” oli järisyttävä kokemus, mutta se onkin harvinaista herkkua. Vuodessa tulee noin 3000 pulloa ja hintaa potulla on pari-kolmesataa euroa.

chilen viinit - montes (1)

Montesin Taita grillatun lampaankyljen kanssa oli unohtumaton kokemus.

Chileläisten osaaminen Syrah-rypäleessä on kuitenkin jotain, mikä ansaitsee erikoismaininnan. Montesin ikoniviini Folly tästä erinomaisena esimerkkinä.

Montes Folly 2011
tahdet_5

  • 100% Syrah
  • Apaltan tiluksien ylärinteiltä, jopa 45 asteen kaltevuus.
  • 3 tonnia rypäleitä hehtaarilta
  • luonnonhiivoilla käytetty
  • kypsytys 18kk uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä
  • Hinta alkossa 65,50€

Kehittynyt aromimaailma; kirsikkahilloa, karhunvadelmaa, marsipaania ja suklaata. Täyteläinen ja rikas viini on eloisa, pitkä, pehmeät tanniinit ja hellän pippurinen. Loistava syrah.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Matkakustannuksista ja järjestelyistä vastasi Brandabout.

www.monteswines.com

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi