Moderni Joululounas

1

Aleksi Nurmen ja Matti Lempisen opastuksessa valmistettiin moderni Joululounas – perinteisiä aromeja kuitenkaan unohtamatta. Kattaukseen testasimme Brancott Estaten loistavia viinejä.

Kokkikoulu Espa on hieno paikka – vähän kuin Master Chef -keittiö mutta valoisampana versiona. Aleksi Nurmi toivotti meidät iloisesti tervetulleeksi. Matti Lempinen höyrysi täyttä vauhtia valmisteluissa. Pöydillä oli jo jos jonkin näköistä herkkua. Tuskin maltoin odottaa pääseväni veitseen kiinni.

Lounaan emäntänä Pernod Ricardin Kaisa Kavekari ja isäntänä Kokkikoulu Espan Alex Nurmi

Homman nimi oli se että Pernod Ricardin Global Wine Ambassador Jim Robertson oli piipahtamassa suomessa ja hän esitteli toimittajaryhmälle Brancott Estaten tuotantoa. Ideana oli että me toimittajat, huippukokki Nurmen opastuksessa tietenkin, loihtisimme modernin Joululounaan, johon ei tulisi yhtäkään laatikkoa kinkusta puhumattakaan.

Jim Robertsonin alkusanojen siivittämänä maistelimme loistavaa Brancott Estaten kuohuvaa Chardonnaysta ja Pinot Noirista (ei valitettavasti ei saa suomesta). Jaoimme siinä sivussa myös ruokalajivastuut. Jostain syystä viittasin jääkellarin lohen kohdalla?! Kalanfileointi ei todellakaan ole vahvin lajini. Mutta arpa oli heitetty – homma liikkeelle.

Kuohuva oli jopa hieman samppanjatyylinen. Valkoviineistä Brancottin ”B” on ehkä paras NZ Sauvignon Blanc jota olen maistanut. Harmi kun sitäkään ei Alkosta saa.

 

Moderni Joululounas

Jääkellarin lohta
Lasimestarin kasviksia

Paistettua hanhenrintaa
Haudutettua punakaalia, yrtti-gnocheja ja kermaista punaviinikastiketta.

Rommi-Omenalehikäinen
Vaniljajäätelöä ja marjakompottia

 

Lohen marinadiliemeen saatiin Joulua tähtianiksella

 

 

Mikko Niemi / Aromipaja.fi kuuntelee Aleksin kastikeneuvoja

 

Lohi kuutioitiin ja laitettiin viinietikkaliemeen marinoitumaan
Marita Joutjärvi / www.maku.fi ihmettelee Jimin kanssa minne se kaikki rommi hävisi jälkiruoasta.

 

Punakaali hautuu ja hanhenrinnat paistuvat
Tomi Naarvalalla / www.wineserver.fi on tiukka paikka yrttien kanssa. Jim seuraa tilanteen kehittymistä.
Hanhenrintojen rasvaan ristikkoviillot, väri pannulla ja sitten uuniin.

 

Reilu tunti ja toimittajakokit alkoivat viritellä luomuksiaan lautasille. Sen verran tuli näyttäviä annoksia että vesi herahti kielelle. Pullot olivat jo auki, käydäänpä pöytään!

Allekirjoittanut kasaa annosta esille pieteetillä. Kuva: Mikko Niemi

Jääkellarin lohta ja lasimestarin kasviksia

Katso resepti

 

Hanhenrintaa, haudutettua punakaalia, yrtti-gnocheja ja kermaista punaviinikastiketta

 

Omenalehikäinen, vaniljajäätelöä ja marjakompottia

Lounas oli kuin paremmassakin ravintolassa. Täytyy myöntää että tämä porukka elää niin kuin opettaa – keittiössä on kulunut tunti jos toinen.

Brancott estate viinit

Jos olen hieman yksitoikkoisen kuvan saanut Uuden-Seelannin viineistä, niin tuo mielikuva haihtui iloisesti joululounaallamme. Brancottin jokaisessa tuotteessa tuntui olevan jotain omaperäistä, sellaista joka erottaa sen muista k.o maan sinänsä hyvistä viineistä. Hinta-laatusuhde on vieläpä erinomainen.
Tämän kattauksen perusteella voidaan myös todeta että Brancottin viinit sopivat Joulupöytään erinomaisesti.
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

1 kommentti

  1. Tuula Mäkelä -

    Moderni joululounas kuulostaa kokeilemisenarvoiselta ajatukselta. Yleensä napostellaan pieniä suolapaloja jääkaapista odotellessa illan jouluateriaa, mutta jos nyt kerrankin aloittaisi juhlallisella lounaalla. Ja ehkä täysin moderni tarjottava jää lapsiperheessä vähemmälle, mutta kuinka kauniisti omenalehikäinen onkaan kuvassa tarjolla. Taidan muotoilla joulutortun toisin ja asettaa sen tarjolle modernimpaan tapaan. Vaikka kaneliomenamarmeladilla ja kanelitangoin koristeltuna.

Kommentoi