Mikä ravintolaviinissä maksaa?

0

Suomalaiset eivät ole olleet viinikansaa. Syitä on monia mutta varmasti suurin niistä on kehittymätön ravintolakulttuurimme. Ravintolaviinin hinta ei myöskään ole auttanut asiaa.

Suomalaiset ovat ylipäätänsä syöneet 80-luvulle asti vain nälkäänsä, joten viinin ja ruuan yhdistäminen on siinä valossa ollutkin turhaa. Läskisoosia, kuoriperunaa ja pullo brunelloa heinätöiden päätteeksi. Kuulostaa toki turhan eksoottiselle.

Kun kerran vuodessa oli sellainen juhlatilaisuus että mentiin ravintolaan, oli ruokajuoma mieluusti vesi tai kunnon piimä. Isäntä saattoi ottaa nelosen. Kuka nyt viiniä vapaaehtoisesti pilaamaan ruuan hyvää makua? Ajat muuttuvat. Ravintolassa käydään useammin ja hanslankarikin voisi jo tilata pullollisen – kyllähän se maistui Torremolinoksen lomallakin! Mutta kun hanslankari avaa viinilistan, hän sulkee sen yhtä nopeasti ja valitsee veden, piimän tai nelosen. Syynä on ravintolakulttuurissamme oleva viinin apukoulutasoinen hinnoittelu.

Katekerroin jopa kuusi

Kun pullo viiniä myydän suomalaisessa ravintolassa, on sen hinta helposti 3-6 kertainen alkoon verrattuna. Kate on suorastaan törkeä. Näyttäisi vielä olevan kuin yhteisesti sovittu käytäntö ravintoloiden välillä.

Otetaan tähän väliin pari esimerkkiä. Ravintolat sijaitsevat Helsingissä kantakaupungin alueella. Vertailtavan tuotteen koko on normaali viinipullo 0,75l:

Wolf Blass Yellow Label Riesling 39€ ravintolassa 9,99€ Alkossa

Sedàra 45€ ravintolassa 11,94€ Alkossa

Capitel San Rocco Ripasso 68€ ravintolassa 14,07 Alkossa

(huomioitavaa vielä että Alkon hinta yleensä se kallein. Ravintolat ostavat maahantuojilta tai jopa tuottaijlta suoraan eikä hinta varmasti ole ainakaan yli monopolilaitoksemme hinnan.)

Avuttomasta hinnoittelusta kertoo vielä se että lasin hinta on yleensä katekertoimella sama kuin pullohinta. Jos ravintolapäälliköt olisivat yhtään perillä ekonomian alkeista, pullon katekerroin tulisi luonnollisesti olla pienempi. Pullosta ei jää mitään hukkaan, volyymi on parempi, laseja ei mene kuin kaksi pulloa kohti eli säästyy tiskiaikaa ja tarjoilijan aikaa etc.

Tilanne on vähintäänkin häpeällinen kun oikeasta Euroopasta tulleet vierailijat puistelevat päätään viinilistojemme ääressä. Esim. Italiassahan saa litran erittäin kelvollista talon viiniä viitosella pöytään. Suomessa lasi peruskuraa maksaa vähintään 8 euroa?!? Näin järkyttävää kuilua on paha perustella enää millään palkkakustannuksien erolla.

Tapasin kerran erään ravintoloitsijan ja tiedustelin mikä mättää? eihän millään muulla ravintolatuotteella ole tällaisia katteita? Tämä perusteli asiaa vuokrien kalleudella, henkilökunnan kalleudella, varastointikustannuksilla, koulutuksen tarpeella yms. Yleistä pötypuhetta kaiken kaikkiaan ja sopisi mihin vaan yrittämisen haasteista puhuttaessa. Kaikesta hauskin oli että ravintoloitsija mainitsi ”hävikin” yhdeksi syyksi. ”no aina välillä pullo ei kelpaakaan asiakkaalle maistatuksen jälkeen, hukkaan se silloin menee.” Räjähdin nauruun. Ikinä en ole ravintolassa ollessani nähnyt että joku laittaa pullon takaisin. En ole edes kuullut. Kerran olen alkosta saanut korkkivikaisen pullon ja sen alko kiltisti vaihtoi. On varmaa että ravintoloitsijan tukkurit vaihtavat viallisen pullon mukisematta ja hyvin harvinaista se silloinkin on.

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (1 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi