Mekk – uusi virolainen keittiö parhaimmillaan

0

Moderni virolainen keittiö on se mistä paljon puhutaan mutta harva sen tekee niin hyvin kuin ravintola Mekk. Puhdas ruokafilosofia huippukokkien käsissä ja haparoimaton saliporukka – ainekset täydelliseen iltaan.

Ravintola Mekk:n keittiöpäällikkö Rene Uusmees on arvostetuimpia virolaisia kokkeja. Hän aloitti kokkiuransa heti Viron itsenäistyttyä 1992. Rene Uusmees työskenteli kasvavan hotellibusineksen ravintoloissa, myöhemmin myös Suomessa sekä Ruotsissa, ja imi itseensä kaiken opin mitä oli skandinavian ja baltian parhaimmilla keittiömestareilla tarjolla. Tällä hetkellä Uusmees on Itämeren arvostetuimpia keittiömestareita. Hänen arvostuksestaan kertoo mm. osallistuminen Viron Bocuse D`Or karsintoihin vuonna 2010.

Kuhaa ja karviaishilloa oli maukas avaus.

Ravintola Mekk perustettiin vuonna 2009 ja Rene Uusmees on ollut alusta lähtien visioimassa ravintolan ruokataidetta. Viro, ja Tallinna varsinkin, oli milleniumin jälkeen edennyt huimia askeleita eteenpäin ravintolatarjonnassa. Huipputasoisia ravintoloita löytyi jo paljon, mutta modernia virolaista keittiötä oli vielä hyvin vähän. Mekk on nimenomaan tätä; ensiluokkaisia raaka-aineita läheltä, luomua tietysti mahdollisuuksien mukaan, ja huippuammattitaidolla toteutettu. Mekk on tällä hetkellä rankattu Viron 12. parhaimmaksi ravintolaksi.

Marinoituja punajuuria ja vuohenjuustokreemiä. Monumentaalinen esillelaitto.
Pohjolassa kun ollaan, niin leipää pitää olla. Venhäleipä oli hiukan kuivakakkumainen, mutta mallasleipä oli todella upea.

Meitä oli iso porukka ja pitkä pöytä sen mukaan. Seitsemän aikaan lauantai-iltana pöydissä oli vielä tyhjää, mutta Mekk täyttyi nopeasti. Mekk on sisustettu mukavan rauhallisesti, oranssinsävyisestä seinästä hiukan väriä ja pöytien väliäkin on metrin verran, joten ei tarvitse naapurin kanssa kyhnätä. Osa porukasta otti valmiit keittiömestarin juhlamenut ja me muut mentiin A la Cartella.

Parsaa ja viiriäistä alkupalalla. Lintu olisi voinut olla aavistuksen mehukkaampi. Kastikkeet kohdallaan.

Mekkin viinilista – Eurooppaa ja Penedesiä

Varsin riittoisa lista kattaa muutaman samppanjan, isoimpana nimenä 2002 Piper-Heidsieck Rare Millesime Brut (250€) ja useita kuohuviinejä. Valkoisissa ja punaisissa löytyy myös pari omaa spesiaaliaan, yleisesti ollaan kallellaan eurooppalaisiin viineihin, varsinkin Ranskaan, mikä ei tietenkään ole huono asia, kun hyvässä ravintolassa ollaan. Yleinen viinin hintataso on virolaisittain ehkä rohkea, mutta suomalaiseen ryöstöön on vielä mukavasti matkaa.

Häikäisevä viini! Senor Cusine himself tarjosi meille tätä viime syksynä lounaalla Penedesissä. Mas Irene on kummitellut mielessä siitä asti ja nyt, kun sitä oli saatavilla, en voinut kieltäytyä. Itseasiassa valitsin ruoat tällä kertaa viinin mukaan…

Mekk:n todellinen hovihankkija on espanjalainen Pares Balta. Heidän laajasta repertuaaristaan löytyy tusinan verran viinejä. Pares Balta on valittu sen takia, että heidän viinintekofilosofiansa on lähellä Mekk:n ruokafilosofiaa; aitoja makuja maasta, kestävän kehityksen keinoin tuotettuna.

Lue vierailustamme Pares Baltalle

Mekk jätti erittäin hyvän fiiliksen

Ilta oli erinomaisen onnistunut. Osaava henkilökunta ei haparoinut kertaakaan tilauksien kanssa, vaikka niitä riitti reippaasti. He tunsivat jopa viinilistansa, mikä on Virossa aika paljon pyydetty. Koko pitkä ilta meni täysin nappiin ja ylistävä kiitos tästä salihenkilökunnalle.

Consommea tuli ihan litramitalla. Sen kanssa tarjoillut ankkapiirakat sulivat suuhun.

Aikanaan ihmettelin, että puuttuuko virolaisilta suolaa, mutta nykyään on vain todettava, että virolainen makumaailma eroaa suomalaisesta siinä, että raaka-aineille jätetään vielä enemmän tilaa kuin meillä. Suolan, sokerin, etikan ja ylimääräisten makujen käytössä ollaan hyvin varovaisia, ettei itse pääraaka-aine peity. Tästä syystä Virossa, hyvissäkin ravintoloissa tuntuu, että ollaan lähellä täydellistä, mutta se viimeinen niitti puuttuu esimerkiksi kastikkeissa.

Naudansisäfileessä täydellinen kypsyys ja pyree kuin puuteria. 
Tämä annos oli lähellä viedä järjen. Miehekäs mutta mehukas hirvenfile. Sellerikreemiä ja porkkanaa. Tämän kun sai mutustella Mas Irene 2005 kanssa niin huolet haihtuivat kaikki hyvin kauas.

 

Tästä muutamassa kohdassa havaitusta maun puutteesta huolimatta Mekk on varmasti paras esitys virolaisesta keittiöstä tähän mennessä. Keittiömestarin menu tervehdyksineen ja viineineen 53,50€ on tosiaankin lahja, jonka voi ottaa ilolla vastaan. Itse söin mm. elämäni parasta hirveä, yhdistettynä täydelliseen viiniin, joten vahva suositus Mekk-ravintolalle. Tullaan aivan varmasti uudelleenkin.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Ravintola Mekk

Paikan päällä valmistettu mustaherukkajäätelö ja maaliskuuksi ällistyttävän hyviä mansikoita.
Ruisleipää ja suklaavaahtoa. Herkullinen päätös upealle aterialle.
8.0 Asteikolla 1-10

Arvosanaan vaikuttaa kokonaisuus; miljöö, palveluasenne, osaaminen, ruoka, viini sekä niiden hinnat.

  • Hinta-Laatu 8
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (6 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi