Malaga on täynnä erinomaisia tapas-ravintoloita, mutta kaupungista löytyy myös maailmanluokan “fine dining” elämyksiä, halusitpa sitten klassista espanjalaista keittiötä tai räväkämpiä tuulahduksia maailmalta.
ÓLEO Restaurante
Calle Alemania sn, 29001 Málaga
Guadalmedina joen varressa, lähellä satamaa, entinen kalahalli on remontoitu modernin taiteen museoksi sekä huipputyylikkääksi ÓLEO Ravintolaksi, joka yhdistelee ennakkoluulottomasti välimeren keittiötä japanilaiseen. Brasilialaisen Rui Juniorin ja espanjalaisen Sergio del Ríon yhteistyöstä on noussut vuodessa yksi Malagan kohutuimmista ravintoloista.
Vaikka ravintola on todella tasokas, hinnat ovat varsin maltilliset. Kattava illallinen kahdelle hyvillä viineillä irtoaa alle satasella. Pienempään nälkään voi tulla nauttimaan illasta upealle terassille ja napsia tapaksia muutamalla eurolla.
Croquettas – perusruokaa espanjassa mutta ÓLEO saa näistä harvinaisen ilmavia. Makuvivahteina taidokas sekoitus minttua ja muita yrttejä.
Aromiräjähdys! Makrillia limen puolikkaalta, joka antoi raikkaan säväyksen marinoidulle kalalle. Loistava yhdistelmä.
Perinteinen Patatas bravas on ÓLEO ravintolan käsissä saanut soijaa reiluun kastikkeeseensa. Ei lopetettu ennenkuin viimeinenkin tippa oli pyyhkäisty lautaselta.
Cadizin liepeillä kasvatettavan retinto-karjan entrecoteessa oli suorastaan syntisen hyvä maku. Karja syö vuorovesialueella merikasveja, jotka antavat lihaan sen ainutlaatuisen suolan ja mehevyyden.
Ruokien kanssa nautittiin valkoviininä Jarel, 100% muscat -rypäleestä tehtyä viiniä, jonka aavistuksen pippurinen aromaattisuus ja puhtaus kävivät käsi kädessä erilaisia makumaailmoja yhdisteleville annoksille.
Punaviini Cortijo de Los Aquilares 2013 tarjosi paahtuneen kirsikan tuoksun, vaniljaa ja makeita mausteita. Maku yllätti raikkaudellaan. Viini oli kuiva, hyvä happoinen, tasapainoinen ja siinä oli pehmeät tanniinit.
www.facebook.com/OleoRestaurante
El Restaurante del Candado Golf
Calle Golf del Candado, 2 Málaga
Malagan alueella hemmotellaan golfin ystäviä kymmenillä kentillä. Yksi niistä on Candado Golf, vain pari kilometriä vanhasta kaupungista itään. 9-reikäinen rata kumpuilee kutsuvasti palmupuiden reunustamilla viheriöillä.
Keittiömestari Javier Hernandez halusi kunnioittaa tätä 60-luvulla aloittanutta klubia arvoisellaan ruoalla ja perusti “kymmenenneksi reiäksi” El Restaurante del Candado Golf -ravintolan vanhaan klubirakennukseen vuonna 2012. Ravintola tarjoilee perinteistä espanjaista keittötä modernilla ammattitaidolla viimeisteltynä. Upeasti klassiseen tyyliin sisustetussa ravintolasalissa hiljakseen soljuva big band musiikki yhdistettynä ainutaatuisiin näkymiin kentälle saavat ajan pysähtymään.
Marinoitua anjovista, tomaattimarmeladia ja sokeriruokosiirappia. Kirpakkaa marinointia taittoi mukavan makea marmeladi ja siirappi.
Paistettuja nuudeleita, tiikerirapuja ja paprikamajoneesia. Rapsakat nuudelit ja taivaallinen majoneesi olivat herkullinen yhdistelmä.
Venäläinen salaatti oli lautasella melko perinteisessä muodossa mutta maku ratkaisi. Majoneesi oli kuin samettia.
Sopa Viña AB, niin ikään perinteikäs ruoka. Siinä yhdistyy Manzanilla sherryn aromit majoneesipohjaiseen keittoon, jossa kalaa ja vihanneksia; täydellistä!
Täysin ällikällä lyövän hyvä annos Malagan perinnekeittiöstä; rapsakaksi paistettuja artisokan sydämiä, ankanmaksaa ja uppomunia. Tarjoilija sekoitti ainekset ennen lautasille asettamista niin, ettei artisokat vetisty liikaa. Jo pelkästään tämä annos on syy vierailla El Restaurante del Candado Golf:ssa.
Espanjalaiseen keittiöön kuuluu riisi. Ja sitä on aina reilusti! Tämä ei ole paella vaan samantyylinen Malagalainen riisiruoka, jossa liha on possua. Mehukas ja mausteinen herkku syötiin lähes kokonaan,vaikka olimme jo aivan täynnä. Asiassa auttoi erinomainen punaviini; botani
Jälkiruokana tuli lajitelma erilaisia Espanjan makeita herkkuja, suklaakakkuja, Flania ja juustokakkuja. Kaikki tehty alusta loppuun El Restaurante del Candado Golf:n keittiössä.
www.elrestaurantedelcandadogolf.es
www.facebook.com/ElRestauranteDelCandadoGolf
twitter.com/Res_CandadoGolf
Restaurante Amador
Urbanización: El Atabal, Bandaneira 6, 29190 SPAIN
Malagan “katolla”, korkealla kukkulalla sijaitsevan putiikkihotelli Villa Guadalupen ravintolana toimiva Restaurante Amador on varmasti Malagan parhaita. Keittövelho Amador Fernandez esittelee espanjalaista ruokaperinnettä Michelin-tähden (tai tähtien) arvoisesti. Mieleenpainuvinta tässä ainutaatuisessa menussa oli eri makuyhdistelmien rohkea, mutta täydellinen hallinta sekä täydellisyyteen pyrkivä viimeistely. Mitalia ei yhtään himmennä se, että hinnat ovat, etenkin suomalaisittain, edullisia.
Huippuruoka yhdistettynä akvaarioikkunoista avautuvaan Malagan kaupungin panoraamaan ovat ikimuistettava elämys. Joku hääpäivä allekirjoittanut varaa tästä hotellista huoneen ja vietämme vaimon kanssa sydämenmuotoisen illallisen, jonka vertaista saa hakea!
Jäädytettyä hanhenmaksaa, piparimurua, omenahilloketta ja portviinihyydykettä. Alkupala löi heti jalat alta. Annos, jossa kaikki osat toimivat täydellisesti yhteen, nosti odotukset kattoon. Sen seuraksi tarjoiltu hieman tammitettu ja puolikuiva Muscat oli täydellinen viinivalinta annokseen.
Ajo Blanco eli kylmä valkosipulikeitto. Perinteikäs keitto kaadettiin pöydässä lautaselle, jossa se yhdistyi ravunpyrstöjen ja raikkaan makean greippisorbetin kanssa. Rohkeaa yhdistelemistä, mutta Amador Fernandez ei horjahda. Tämän annoksen muistaa vielä kiikkustuolissa. Viininä ollut Chadonnay tuntui maistaessa runsaalle, mutta suli samettisen keiton kanssa hienosti liittoon.
Meriahventa, palsternakkapyrettä ja pil-pil -kastiketta. Tuoreessa kalassa täydellinen paistotulos, rapsakka päältä mehukas sisältä, palsternakkapyre kuin unelma ja pil-pil kastikkeen kevyt valkosipulinen viimeistely. Botanin Moscatel lasissa, eikä voi kuin jälleen ylistää kokonaisuutta?
Karitsaa “sous vide”. 23 tuntia tyhjiössä haudutettu karitsanlapa ei veistä kaipaa. Sen seurana ollut kirsikkatomaatti kertoo herra Amador Fernandez:n taidokkuudesta. Tomaatti on kaltattu, kuoret on taitettu ylöspäin ja sen jälkeen kanta ja kuoret on kiehautetty sokeriliemessä. Pehmeän hapokas tomaatti yhdistyy rapskakan makeaan kuoreen. Neron työskentelyä.
Suklaakeksiä, appelsiinimoussea ja orvokkijäätelöä. Olen luullut ettei suklaa ja appelsiini toimi makuparina, mutta myönnän olleeni väärässä. Amador tekee tämänkin velhon ottein ja yhdistelmä vaan toimii. Seurana olleet orvokkijäätelö ja kirsikan aromit tekevät jälkiruoasta “Liisa Ihmemaassa” -tyyppisen seikkailun, johon on hyvä lopetella tämä käsittämättömän hieno menu.