Makumaailman Itä-Länsi-ottelu

0

Keväisillä Helsinki Beer Festivaleilla 2017 sattui olemaan melko tuoreiden pienpanimoiden, Jacobstadin ja Honkavuoren tiskit vierekkäin. Jacobstad, niin kuin kaikki pakkoruotsisessa Suomessa ymmärtävät, on Pietarsaari ja sijaitsee melkeinpä niin Lännessä, kuin maassamme on mahdollista. Honkavuori puolestaan löytyy täysin vastakkaiselta puolelta, Joensuusta.

Suomineidon Idän ja Lännen välillä on kautta-aikain ollut oma kädenvääntönsä. Ja tässä puhutaan nyt suuremmasta asiasta kuin pesäpallo-ottelusta. On puhuttu jopa kahdesta eri kansasta, jonka yhteensopivuus on samaa luokkaa kuin vedellä ja öljyllä. DNA-tutkimukset puoltavat käsitystä; geeniperimä tosiaan on poikkeava itä- ja länsisuomalaisten välillä.

Jos ollaan niinkin erilaisia perimältään, niin varmasti on totuttu pitämään myös eri mauista? Aivan varmasti. Tämän pystyy jokainen näiden kahden panimon oluiden kautta toteamaan. Jacobstad tekee hienovaraisempaa, kuivempaa ja katkeroisempaa tyyliä. Honkavuoren oluet ovat muhkeampia ja makeampia. Mainitsin asiasta Honkavuoren Juho-Ville Matti Vuoriolle ja hän kertoi, että he olivat tehneet koesatsin kuivempaa pale alea, jossa löytyy rapsakat katkerot, mutta ei sitä oikein kukaan heidän asiakkaistaan tykännyt juoda.

Russian border taste

Sommelier-ravintoloitsija Samuil Angelov niputti taannoin suomalaisen maun näppärästi kasaan; Russian border taste. Tykkäämme makeammasta kuin Ruotsissa, mutta ei niin makeasta kuin Venäjällä. Tämä pitää täysin paikkansa kun mietitään kansallisia erikoisuuksia. Mutta kun viedään suurennuslasia lähemmäksi kohdetta, huomataan että yhtälö on vielä hiukan mutkikkaampi. Maamme on jakautunut kahtia makumaailman osalta. Lännessä kuivempaa ja idässä makeampaa.

Mitä tämä tarkoittaa pienpanimoille jatkossa? Jossain tulevaisuudessa, kun kilpailu myös pienpanimoiden kesken alkaa, paikallisuus korostuu. Kaikista ei tule valtakunnallisia panimoita, jotka pärjäävät brändillä ”hyviä bissejä, joista itse tykkäämme”. Kohderyhmän, eli oman naapurin makumaailman kunnioittaminen tulee olemaan avainasemassa.

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi