Leib Resto ja Aed – laaturavintola muurin kupeessa

0

Leib Resto ja Aeb on hieman hankalasti löydettävissä vanhastakaupungista, mutta etsintä kannattaa. Ravintolan pöydät on katettu kauniiseen, muurien ympäröimään puutarhaan.

Leib Resto & Aed on nuorten, kunnianhimoisten ravintola-alan ammattilaisten perustama ravintola. Sen toiminta-ajatuksena on tehdä yksinkertaisista ja modernia ruokaa paikallisista raaka-aineista.  Erityisasemassa on käsintehty leipä ”Leib”, josta paikka on nimensäkin saanut. Henkilökunnan sitoutuneisuus näkyy ystävällisessä ja kohteliaassa palvelussa sekä laadukkaissa annoksissa.

Puutarhamiljöö on kaunis ja rauhoittava. Oikealla kohoaa Tallinnan vanha kaupunginmuuri.

Henkilökuntaa on runsaasti asiakaspaikkoihin nähden. Tästä johtuen palvelu on ripeää ja annokset tulevat vauhdilla pöytään. Päivällisaikaan keittiössä oli yhdeksän kokkia työssä. Salihenkilökuntaa oli suunnilleen saman verran.

Palvelu oli tehokasta ja hyväntuulista

Leib Resto & Aed:n viinilista on tasokas

Saatuamme ruokalistat käsiimme huomio kiinnittyy ensin varsin tasokkaaseen viinilistaan. Asiantuntevan sommelierin avustuksella valitsemme listalta Rhonen laaksosta, Vinsobresin alueelta punaviinin ”Altitude 420”. Nimi viittaa korkeuteen merenpinnasta, jossa rypäleet ovat kasvaneet. Hintaa pullolla oli 23 €. Viini osoittautui mainioksi valinnaksi. Rhonen viinit taipuvat yleensä hyvin monentyyppisiin liharuokiin mutta niitä saattaa vaivata suuren alkoholipitoisuuden tuoma liiallinen tuhtius. Tässä keskitäyteläisessä viinissä korkealla oleva tuotantoalue on hillinnyt rypäleiden sokeripitoisuuden – ja tätä kautta alkoholipitoisuuden – nousua. Viini onkin varsin tasapainoinen ja miellyttävä kokonaisuus, joka toimi hyvin valitsemiemme ruokien kumppanina.

”Altitude 420 Domaine Jaume”

Kiinnostava ruokalista

Ravintolan ruokalista on melko lyhyt mutta kiinnostava ja ruokien hinnat ovat varsin kohtuullisia. Alkuruokien, lähinnä salaatteja ja keittoja, hinnat vaihtelivat 4,5-8, pääruokien 9-21 sekä jälkiruokien 4-9 euron välillä. Valitsimme pääruoaksi viiriäistä ja possunniskaa.

Viiriäistä vihersalaatilla ja omena-sinappikastikkeella

Annos oli kevyt ja raikas. Viiriäinen oli mureaa ja lihassa oli sopivasti grillauksen tuomaa makua. Herkkä viiräinen on helppo paistaa kuivaksi, mutta tässä se oltiin onnistuttu välttämään. Hieman Caesar-tyyppinen kastike toimi hyvin salaatin ja viiriäisen kanssa. Nälkäisemmän ruokailijan kannattaa ottaa tämän annoksen yhteydessä myös alkuruoka, koska annos oli varsin kevyt.

Porsaanniskaa uusilla perunoilla, kirsikkatomaateilla ja Adjika-kastikkeella

Porsaanniska oli runsaampi ja tuhdimpi. Porsas oli onnistuttu grillaamaan juuri sopivan kypsäksi. Konstailemattomat lisukkeet toimivat hyvin porsaan kanssa. Gruusialainen, usein tulinen Adjika-kastike oli tässä hieman lempeämmässä muodossaan ja antoi annokselle vahvan tomaattista makua.

Lapsia kunnioitettiin ruoassa

Leib resto ja Aiedissa ei ole varsinaista lastenlistaa, mutta sommelier kertoi lapsille olevan tarjolla kanaa tai kuhaa. Molemmat annokset olivat erinomaisia. Kuha oli ihanan rapeaa, kana mehevää ja maukasta ja myös lasten annosten ulkonäköön oli panostettu. Oli myös hienoa, että lastenkin annosten lautaset olivat lämmitetyt. Annokset maksoivat vain 3 €.

Crème Brûlèe mustalla leivällä

Klassikkoannoksen ”juttu” tässä tapauksessa oli ravintolan linjan mukaisesti leipä. Brûlèen pohjalle oli ujutettu viipale mustaa leipää ja muu annos oli rakennettu sen päälle. Brûlèe itsessään oli hyvin tehty ja maukas. Ihan kiva erikoisuus vaikka ei suosikkijälkkäriksi noussutkaan.

Mansikoita punaviinihyytelössä ja vaniljajäätelöä

Tämä annos vei kielen. Jäätelö olisi voinut olla pöytään tuotaessa aavistuksen tiiviimmässä muodossa mutta maut toimivat todella hyvin yhteen ja koko pöytäseurue tahtoi päästä osalliseksi tästä herkusta.

Leib Resto ja Aed, kokonaisuudessaan herkullinen kokemus

Ravintola on noussut nopeasti paikallisten suosioon eikä ihme. Hinta-laatusuhde on tässä ravintolassa kohdallaan.  Ravintola ei ole aivan fine-dining tasoa, mutta toisaalta hinnatkin ovat huomattavasti alhaisemmat. Seurueemme neljä aikuisten ja kolme lapsen pääruoat ja kaksi jälkiruoka-annosta, pullo viiniä ja kolme paikallista limsaa maksoivat yhteensä vain muutaman euron yli satasen. Tällä rahalla saa selkeää, konstailematonta ja hyvin valmistettua ruokaa viehättävässä miljöössä  sekä erittäin ystävällistä palvelua.

Ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus. Pöytävaraukset ovat ehdollisia. Puutarhassa ei ole sateensuojaa, joten kovan sateen sattuessa varaus peruuntuu ja ruokapaikka on etsittävä muualta. Ravintolalla on myös muutamia paikkoja sisällä.

Teksti ja Kuvat: Antti Lehikoinen

7.0 Asteikolla 1-10

Arvosanaan vaikuttaa kokonaisuus; miljöö, palveluasenne, osaaminen, ruoka, viini sekä niiden hinnat.

  • Hinta-Laatu 7
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi