Lampaankare on ykkösruokaherkku

0

Suomalaisesta, tuoreesta lampaanlihasta valmistettu ruoka, muodossa tai toisessa, on aina varma valinta juhla-ateriaksi. Lammas on pääsiäisruokaa mutta sitä kannattaa tehdä myös muulloin. Lampaankare on hyvin näyttävä juhlaruoka.

Tuoreilla yrteillä, aromikkailla mausteilla sekä maanläheisellä punaviinillä marinoitu lampaan liha ja sen kypsytys uunissa tuovat makuun vivahteikkuutta ja voimaa. Kasvisten ja punaviinin kanssa siitä saa tarjolle juhlapöytään maukkaan makupaketin.

Valmiiksi leikattu lampaankare, josta on poistettu liiat rasvat sekä kalvot ja jonka kylkiluut on leikattu esille, antaa kokille mahdollisuuden tyylitellä lopputulos halutunlaiseksi. Kyljysrivin voi halutessa paloitella osiin paistettavaksi pannulla perinteisiksi kyljyksiksi.

Isomman porukan kyseessä ollen voi kaksi valmiiksi marinoitua lampaankaretta asetella vastakkain niin, että kylkiluut tulevat toistensa väliin. Tämä on helpompi tapa kyljysrivin valmistamiseen, ja se lyhentää myös hieman paistoaikaa uunissa.

Lampaankruunu ohje (5 annosta):

n. 1,5 kg:n lampaan kyljysrivi (14 kyljysluuta)

marinadi:
1 dl ruokaöljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
2 dl punaviiniä
3 valkosipulin kynttä viipaleina
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua rosmariinia
1 dl tuoretta oreganoa tai timjamia silppuna
hieman suolaa

Lampaankruunu on näyttävä pääsiäisen juhlaruoka. Kyljysrivi laitetaan ensin marinoitumaan vuorokaudeksi pussiin. Sitten kare kierretään toisen pään ympäri tiukaksi kruunuksi ja sidotaan langalla kiinni. Kruunua paistetaan laakeassa astiassa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Lopputulokseen saadaan kaunis paahteinen pinta kun uunin lämpö nostetaan vielä lopuksi, noin 15 minuutin ajaksi, 210 asteeseen.

Lampaankyljyksessä on makua ja näköä. Sen yrttiset aromit maistuvat erilaisten kasvisruokien kanssa. Lihan paahteisuus sekä roseinen kypsyysaste sopivat hyvin punaviinin makuun ja voimaan.

Muita Reseptitaivaan lammasruokia

Juhlava pääsiäismenu

Lammasviini on ykkösjuttu.

Suomalaisille lampaan liha ja espanjalainen Riojan punaviini on suosittu yhdistelmä. Pääsiäislampaalle viiniksi valitaan kypsä ja vivahteikas viini. Faustino I Gran Reserva on pitkään tammitynnyrissä kypsytetty punaviini, jossa on runsautta värissä ja maussa. Tämä vain parhaimpina satovuosina pullotettava viini on tyylikäs vastinpari lampaankruunun kumppanina pääsiäispöydässä.

Viinilasillinen:

Faustino I Gran Reserva. Espanja, Rioja 1999. Tempranillo, Graciano, Mazuelo. Alko nro 5423. Hinta 23,90.

Punainen, kirsikkainen sekä yrttinen tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, viikunainen sekä mausteinen maku.

 

Teksti ja kuvat: Heikki Remes  

www.viinimies.com

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (6 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi