Kiinalaiset lounasbuffet

0

Kiinalaista ruokaa on tarjolla joka kadunkulmassa. Vanhimmat kiinalaiset ravintolat Helsingissä ovat jo 60-luvulta. Toimitus teki katselmuksen Helsingin ydinkeskustan paikkoihin ja selvitti minkälainen buffet irtoaa alle kympillä lounasaikaan.

Grand Shanghai

Tarkastuslounas 3/2013

Kiinalaisia lounasbuffeita viime vuodet riivannut sushi-villitys on nyt tavoittanut Grand Shangainkin. Yleensä tuodaan muutama kuivunut rulla erilliselle tarjottimelle vain sen takia että voidaan ratsastaa sushi-merkinnällä lounaan yhteydessä ja korottaa hintaa.

Grand Shanghain kohdalla ei voi riivauksesta puhua. sushi-tarjonta on laaja, mm. kalifornia makeja ja rapu-nigerejä ja yllättävän laadukas! Tänne voisi jopa tulla syömään vain sushi-lounaan ennemmin kuin keskinkertaiseen ja hiivatin kalliiseen japanilaiseen sushi-paikkaan.

No, sushit sikseen. Kiinalainen on se ruoka mitä täältä halutaan. Ja se on edelleen erinomaista. Kastikkeet lihaisia, maukkaita ja paksuja. Possun baby ribbsit tiukassa soijakastikkeessa nousivat tällä kertaa korkeimmalle korokkeelle. Grand Shanghai pysyy viidessä tähdessä hinnankorotuksesta huolimatta.

Lounas 9,80€
(susheineen päivineen)

 

Alkuperäinen arvio:

Aikatalon alakerrassa sijaitseva Grand Shanghai näyttää juuri niin kiinalaiselta kuin olettaa saattaa. Tummaaa koristeltua massiivipuuta ja punaiset tapetit. Kiva tunnelma kaiken kaikkiaan ja vaikka asiakkaita riittää, jonoja ja tukkoisuutta ei liiemmin ole.
Alkukeitto on aika tylsä, vihannesosastoa. Maukas kuitenkin. Pakollinen salaattipöytä on melko suppea mutta antimet tuoreita.
Fritteinä perus kevätkääryleet (poikkeavan hyviä) ja kanapallerot, jotka ovat harvinaisen rapeita. Hapan-imeläkastike on riittävän paksua ja maukasta (olisiko jopa keittiössä tehty?).
Eri kastikkeita Grand Sanghaista löytyy viisi. Niitä ei ole tungettu täyteen kasviksia ja:
a) maistuvat jollekin (hyvälle)
b) maistuvat erilaisille, joka on sekään ei ole automaatio testissä olleista kiinalaista.
Appelsiinikana ja lihapullat ansaitsevat kunniamaininnan. Tosin lihapullissa luki sianlihaa mutta maku paljasti kyllä enemmän kananlihaksi.
Palvelu ystävällistä ja henkilökuntaa pyöri kuin Shanghain torilla. Vesikannu vaihdettiin kahdesti pyytämättä!

Lounasbuffet 8,80€


Mandarin court

Kätevästi manskun ja lönkan kainalossa sijaitseva Mandarin court on sisältä melko ruokalamainen. Vaikea kuvitella täällä romanttista illallista. No, lounasta tänne tultiinkin syömään.
Pitkä pöytä on varsin laaja. Alkupaloina löytyy jopa kolmea tyyppiä nigiri susheja! En tiedä ovatko tarpeellisia mutta kiva lisä kuitenkin. Ihan suht onnistuneita ne vieläpä ovat, tosin wasabi on löysä kuin velhon hiha.
Mielenkiintoiselta kuulostava tomaatti-munakeitto on pettymys. Mauton.
Frittidippiosastolla löytyy taskurapupallot, jotka paljastuvat surimiksi. Rapsakkuuskin oli jo kadonnut. Kevätkääryleet tuttuun tapaan hakiksen pakastealtaista. Hapan-imelädippi on varsin hyvää ja kerrankin tarpeeksi paksua. Onko jopa itse tehty? Erikoisuutena Mandarin court tarjoaa mehukkaat bbq kanavartaat, joiden mausteseos on hiukan teollinen mutta annetaan anteeksi tämän kerran.
Varsinaisia kastikkeita löytyy viisi. Erikoisuutena löytyy kalakastike makeassa ja tulisessa soosissa. Kalasta en pääse selville mutta kastike on todella maukas. Kanaa kukkakaalilla on aivan mauton. Possu kookosmaidossa ihan kiva mutta ei hirveästi onnistu säväyttämään. Nauta sen sijaan on suorastaan upea. Hieman anismainen maku on juuri sitä persoonallisuutta ja riskinottoa jota mielellään näkisi enemmänkin kiinalaisissa buffeteissa. Kastikkeiden kaveriksi nuudeleita tai riisiä.
Pienestä haparoinnista huolimatta nostan tämän testissä neljään tähteen. Hintakin kun on otoksen alareunan tuntumassa.

Lounasbuffet 8,90€


Red Apple

Sanomatalon kiinalainen on tietysti suunnattu ensikädessä Sanoman työntekijöille. Paikka onkin hyvin siisti, ei hirveästi kliseisiä ornamentteja ja henkilökunta sliipattu. Asiakaskunnassa eniten kravattikaulaista porukkaa.
Katsauksen runsain kattaus löytynee Red Applesta. Jo pelkkä salaattipöytä oikeuttaisi tutustumiskäyntiin. Tämä tekeekin paikasta oivallisen ravintolan karppaajille.
Paikan spesiaalina on täyslihaiset pikku piffelit, joita on paistettu kanasta ja naudasta. Ne ovat tukemassa klassista frittitarjontaa joka kootuu kevätkääryleistä, kanapalloista ja katkarapupalloista. Näiden kylkeen voi valita neljästä dippikastikkeesta itselleen sopivan. Perus Hapan-imelä on riittävän paksu ja varsin laadukkaan oloinen. On myös chiliä ja currydippiä.
Näiden lisäksi pyörii yleensä neljä erilaista kastiketta joista yksi kasvissyöjille. Tämä valitettavasti on Red Applen heikko kohta. Kastikkeet ovat ohuita ja ne maistuvat ohuelle. Ei sitten mitään riskiä minnekään suuntaan. Koko se makukirjo mitä odotat kun marssit kiinalaiseen – jää haaveeksi.
Buffetin hintaan kuuluu hanalimpparia niin paljon kuin jaksaa killittää, joten kyllä tätä voi krapulaiselle suositella.

Lounasbuffet 9,20€


Empire Plaza

Kampin keskuksesta löytyy useita oivallisia lounaspaikkoja. Valitettavasti Empire Plaza ei näihin kuulu.
Salaattia on tietysti tarjolla. Onkohan kiinassa kiinalaisissa tapana puputtaa salaattia aluksi? Onhan se kiva lisä mutta ainakin oliivit ja italiansalaatin jättäisin kyllä pois – kun sentään ollaan kiinalaisessa ravintolassa.
Keittoa ei näy missään, joka nyt ei suuremmin haittaakaan. Frittiosastolla on vain kevätkääryleitä mutta ne ovatkin testin parhaat! Niiden kyytipojaksi on kaksi dippiä.
Hapan-imelä on erinomainen, riittävän makea ja riittävän paksu. Sitruunadippi on kiva piristys mutta valitettavan lepsu ja melko esanssimainen.
Laadukkaat nuudelit maistuvat paahteiselle seesamille ja ovat niin ikään testin parhaat. Riisi sen sijaan ei ole brokenia nähnytkään vaan veikkaan sen olevan jotain x-extran halpista.
Kastikkeita Emprire plazan buffet tarjoilee neljä. Isoista katkaravuista tehty kastike on täysin mauton. Kasvisvaihtoehdossa on lähinnä sipulia ja se on myös täysin mauton. Kanaa saa mustapapukastikkeesta hakea, sipulia on senkin edestä. Kastike on kivan pippurinen mutta siihen se sitten jääkin.  Nautaa valkosipulissa on kuin sekoitettu edellisistä ja lisätty hiukan naudan kökköjä.
Näennäisen laadukkaan oloinen buffet kompastuu pahasti kastikkeiden heikkouteen.

Lounasbuffet 8,80€

 


Ravintola China

Vuodesta 1973 lähtien toiminut ravintola China oli Suomen ensimmäinen kiinalainen ravintola. Eli luulisi että he jos jotkut tietävät mitä suomalaisille tulee tarjota?
Tarjouksia täyteenteipattu etuikkuna ei ainakaan luo mielikuvaa laaturavintolasta. Paikka on pieni, 65 tuolia. Sisältä perussiisti. Veden jouduin lopulta hakemaan itse tiskiltä.
Keitto on se perinteinen kaalikeitto, jossa ei paljon sattumia löydy. Salaattipöytä köyhä mutta mitäs sitä kiinalaisessa salaattia pupeltamaan?
Fritteinä perinteiset pakastekevätkääryleet Hakaniemestä. Pingispallonkokoiset kana-fritit ovat melko pehmeitä ja etovan taikinaisia. Hapan-imeläsoosi on maultaa pliisu ja se on myös melko luirua. Specialiteettina curry-soosi, jossa on varsin kivasti makua mutta onhan sitä myös liikaa tärkkelyksellä jatkettu.
Neljä kastiketta:
Vihannekset = kivasti chiliä mutta liikaa nelimaustetta, eli juuri sitä mikä saa kiinalaisen maistumaan kiinalaiselle.
Kanaa-mustapapukastikkeessa oli ehkä paras. Kivasti suolainen niinkuin se pitääkin. Kananliha varsin mehukasta ja hyvää.
Possua che-czu-jotain, kastikkeen nimi oli parasta tässä. Muuten se ei juuri miltään maistu. Possu itsessään kuitenkin mehukas.
Ananashärkä on ideoitu hapan-imeläksi lihavaihtoehdoksi. Lihaa siitä tosin ei juuri löydy. Ananaksesta tulee kuitenkinkin kivaa makeutta kokonaisuuteen.
Nuudeleita ei ole, brokenriisi oli ainoa tarjolla oleva nopea hiilihydraatti.
Ravintola China on ehkä vanhin kiinalainen Helsingissä mutta on se myös väsynein. En valitettavasti näe mitään syytä miksi täällä kannattaisi lounastaa.

Lounasbuffet 9,20€

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi