Kesäviinit ja kesäiset salaatit – pari vailla vertaa

0

Salaatti ja viini ovat kesän lyömätön parivaljakko. Kuumana kesäpäivänä ei aina jaksa pupeltaa makkaraa, joten salaatti on kepeämpi vaihtoehto. Eikä sen silti tarvitse olla kevyt.

Kesällä suomalainen toimii kahdella rintamalla. Toisaalta halutaan viettää omaa aikaa rauhassa mökillä puuhastellen. Toisaalta pitää ehtiä kiertämään sukulaisissa ja monenlaisissa juhlissa. On myös käytävä kesäteattereissa sekä näyttelyissä.

Yhtä kaikki, ruoanlaittoon jää monesti vähän aikaa. Toimiva ratkaisu löytyy kesäisistä ja ruokaisista salaateista, joiden makuihin sopivat monenlaiset viinit. Olipa kyse itse tehdyistä tai valmissalaateista, niin kattaus on värikäs, maukas ja nopea.

Kesäinen kattaus on monipuolinen ja houkutteleva. Salaattitorin keittiömestari Jari Mäkinen suosittelee valmiita tuoresalaatteja ratkaisuksi kesän kattauksiin. Itse kukin voi rakentaa itselleen toimivan ateriakokonaisuuden monipuolisesta salaattivalikoimasta ja erilaisista viinivaihtoehdoista.

Paahtopaistista sekä romaine-, jää-, lollo rosa- ja punasalaateista rakentuu värikäs ja täyttävä salaattikokonaisuus. Vähäsuolainen ja gluteeniton salaatti on hyvä vaihtoehto isompaankin nälkään.

Papu-chorizo ja kana-ceasar -salaattien vivahteikkuus sekä mausteisuus maistuvat hyvin vaikka lämpimänä kesäpäivänä. Samoin salaattien erilainen koostumus ja värikkyys tarjoavat mahdollisuuden vaihtoehtoisiin makuihin sekä erilaiseen esillepanoon.

 

Kesäviineissä on hedelmää ja vivahteikkuutta

Kesän viinivalinnoissa on värikkyyttä ja makua, sekä toisaalta rentoa otetta. Ruokien mausteisuus ja monipuolisuus sekä niiden nauttiminen ulkoilmassa laajentavat myös viinipalettia. Oleellista on viinien hedelmäisyys, raikkaus ja osin keveyskin. Varsinkin salaattiruokien kanssa toimiva ratkaisu on valita omia mieliviinejä. Aromikkaat valkoviinit maistuvat useimpien salaattien kanssa. Kuohuviinit ovat todellisia kesä ajan suosikkeja, joista roseet erottuvat edukseen. Punaviineinä maistuvat kevyet vaihtoehdot, jotka viilennettyinä sopivat myös kala- ja kasvisruokien kanssa.

Viinilasillinen:

Yalumba Eden Valley Viognier
Australia, Eden Valley 2010. Alko nro 516847. Hinta 13,99.
Keltainen, hedelmäinen sekä kukkainen tuoksu ja kuiva, hapokas, mausteinen ja kevyen tamminen maku.

Codorníu Pinot Noir Brut
Espanja. Alko nro 587077. Hinta 14,98.
Vaaleanpunainen, vadelmainen ja kirsikkainen tuoksu sekä kuiva, hapokas ja mausteinen maku.

Castillo de Molina Reserva Pinot Noir
Chile Curicó Valley 2009. Alko nro 455377. Hinta 11,99.
Vaalean rubiininpunainen, hedelmäinen ja puolukkainen tuoksu sekä keskitäyteläinen, mausteinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes

www.viinimies.com

www.salaattitori.fi

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (2 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi