Juuri – fiinimpää suomalaista lounasta

0

Juuri on moderniin suomalaiseen ruokaan keskittyvä Ravintola. Juuret syvällä ruokaperinteessämme sekä käsityössä. Juuren lounas on erinomainen esitys siitä mitä suomalaisista raaka-aineista voidaan saada aikaan.

Heinäkuisessa Juuressa oli hiljaista lounasaikaan mutta pöytävarauksia näytti olevan siellä täällä. Yleisilmeeltään Juuri on valoisa, vaikka pöydät ja tuolit ovatkin tummanpunertavaa puuta. Valkoiset kapeat pöytäliinat ja maalaisromantiikasta ammentavat värikkäät vesilasit.

Aurinkoinen tarjoilija hoiti ruokatilaukset; olimme kiireisiä ja tylsiä eli pääruoalla sekä vedellä mentiin.

Juuren leivät leivotaan tietysti itse

Leivät saapuivat keittiöstä tuota pikaa. Oli vaaleaa maalaisleipää ja ruisleipää, omaan juureen luonnollisesti tehtyä. Maalaisleipä oli täydellinen mutta ruisleipä oli jotain vielä enemmän. Juuren pitäisi perustaa leipomoita keskieuroopan kaupunkeihin, ruisleipä on nimittäin syötävä uunituoreena – vain silloin sen upeat aromit pääsevät lentoon.

Juuren sapakset

Pääruoat tulivat heti perään. Yksi seurueestamme otti ne kuuluisat sapakset, eli suomalaistetut tapakset. Annos näytti huolestuttavan pienelle mutta kun sitä lähti purkamaan, maut korvasivat koon. Todella hienosti harkittuja makuyhdistelmiä ja tuoretta raaka-ainetta. Savulohi ja nokkosmajoneesi nousivat korkeimmalle jalustalle. Ja leivän kanssa ei kuulemma nälkä jäänyt yhtään.

Ylikypsää possunniskaa, selleripyrettä, rieskaa ja tomaattia

Possunniska oli hajoavan murea, siinä oli hienosti vielä makua sekä mehukkuutta ja se tarjottiin erinomaisten lisukkeiden kanssa. Koko systeemi oli rakennettu rieskan palasen päälle. Selleripyreen kermaisuus ja pikkelsöidyn tomaatin pikantti hapokkuus. Kaikki hienosti kohdallaan toisiaan tukien. Erinomainen annos.
Pelkillä pääruoillakin selviää lounaalla mutta ensi kerralla varaamme paremmin aikaa ja mennään pidemmällä kaavalla, sen verran häikäisevä oli Juuren lounasesitys. Erinomainen kunniafanfaari suomalaisen ruoan puolesta.
Eikä se Berlusconi tiennyt alkuunkaan mistä puhui.
Juuren lounas: 
Pääruoat 16€
Lounasmenu 26€

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Lue myös artikkeli ravintola Juuren illallisesta.

Ravintola Juuri

Korkeavuorenkatu 27, 00130 Helsinki

 

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Reseptitaivaan päätoimittaja, viiniasiantuntija ja palkittu oluentekijä.

Kommentoi