Jouluruoka, viinit ja jouluntaika

2

Kun aloittaa valmistelut ajoissa, välttää kaiken kiireen ja Joulusta voi nauttia hyvin hitaasti ja stressivapaasti – siitä jouluntaika syntyy. Näillä vinkeillä jouluruoka tulee kuin itsestään. Artikkelissa myös suositukset jouluviineiksi – saunaolutta unohtamatta.

Kuka stressaa jouluvalmisteluilla? Jouluviinit

Avain rentoon joulunaikaan on ajoissa aloitetut valmistelut. Joulu on ennenkaikkea hiljentymisen ja pysähtymisen juhla. On aikaa perheelle, kuuselle, saunalle ja jouluruokaa notkuvalle juhlapöydälle – näistä se jouluntaika syntyy. Tätä ainutlaatuista hetkeä vuodessa ei kannata pilata kiirellä.

Jouluruoka syntyy vähitellen

Perinteiseen suomalaiseen joulupöytään kuuluvat laatikot. Ne voi tehdä pakkaseen jo heti satokauden päätyttyä, mutta viimeistään joululaatikot kannattaa tehdä joulukuun alun viikonloppuina tai milloin nyt sattuu vapaata olemaan. Joululaatikot kannattaa pakastaa puolivalmiina eli lopullinen kypsennys tapahtuu jouluaattona. Näin saadaan erittäin tuoreen makuiset laatikot juhlapöytään.

Tee joululaatikot näiden ohjeiden mukaan pakkaseen, ilman paistamista. Jos joskus kannattaa panostaa luomuun, on sen aika ainakin jouluruoassa.

Lanttulaatikko

Lanttulaatikko on joulupöydän aromikas vieras. Lanttulaatikon saa maistumaan lapsillekin, kyse on oikeastaan vain siirapin määrästä ja makeudesta.

Porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko

Toinen laatikko, joka jakaa mielipiteet varsinkin lasten keskuudessa on porkkanalaatikko. Mausta ripauksella kanelia ja reilulla siirapilla niin johan alkaa maistumaan!

Imelletty perunalaatikko

Joulua ei tule (ainakaan Etelä-Suomeen) jos joulupöydässä ei ole imellettyä perunalaatikkoa. Jos joku joululaatikoista maistuu myös lapsille, on se juuri tämä herkku.

Myönnetään, perunoiden imellyttäminen ei ole ihan läpihuutojuttu. Sen onnistumiseen vaikuttaa kesän kasvukausi ja kuinka tärkkelyspitoisia perunoita satoon saadaan. Vanha kansa ei siirappia käyttänyt, mutta nykyisillä tehotuotetuilla vihanneksilla siirapilla on hyvä viimeistellä lopputulos, koska imelletyn perunalaatikon kuuluu olla makea.

Tässä hieman faktaa aiheesta:
”Imeltyminen eli makeutuminen perunalaatikossa tapahtuu, kun perunan tärkkelys pilkkoutuu sokereiksi amylaasientsyymin avulla. Amylaasia tulee perunasoseeseen lisättävästä viljasta. Sitä on viljassa sekä beta- että alfa-muotoa. Beta-amylaasille optimilämpötila on 62-65 astetta ja alfa-amylaasille 70-74 astetta.”
-Glorian Ruoka & Viini 8/2012

Tuota matalammassakin lämpötilassa sokeri pilkkoutuu, mutta se vie  kauemmin aikaa. Siksi jätän perunalaatikon imeltymään yön yli juuri saunottuun saunaan.

Joulusinappi

Sinapin täytyy antaa tekeytyä pari viikkoa jääkaapissa eli tämä pitää myös muistaa hyvissä ajoin. Itse suosin konjakkia sinapissa, mutta voi makua terästää viskillä tai brändillä.


23.12 jouluruokavalmistelut

Päivää ennen aattoa täytyy valmistella jo kalapöytään tulevia herkkuja. Näistä kaikki voi tehdä valmiiksi kylmään odottelemaan:

Mätipatee

Lohiviettelys (maistuu lapsillekin)

Jääkellarin lohi

Sillikaviaari

Graavisiikaa

Lohi-punajuurimousse

 

Joulukinkku

Meillä nukutaan jouluyönä ja paistetaan kinkku aamupäivällä, koska syömme jouluillallisen myöhään. Usein kuitenkin tapana on syödä aikaisemmin, lounasaikaan, joten kinkun paisto on kuutamohommia.

Rosolli

Rosollia varten kannattaa juurekset pilkkoa ja keittää aaton-aattona. Ne voi jättää viileään keittoliemeensä odottelemaan. Suolakurkut ja sipulit voi sekoittaa Jouluaattona kyytiin.

Joulusaunan löylytuoksu

– 1 litra vettä
– 2 appelsiinia
– 2 kanelitankoa
– 10 neilikkaa

Jouluhan ei tietenkään ole mitään ilman itse tehtyä löylytuoksua. Näin näppärästi se syntyy:
Laita vesi kiehumaan ja sinne neilikat ja kanelitangot. Kuori appelsiinit ja heitä kuoret myös veteen. Kiehuta löylytuoksua niin kauan että vedestä on enää puolet jäljellä. Jäähdytä ja siivilöi vesi pulloon. Joulusaunassa tuoksuvettä voi lorautella löylyveteen maun mukaan. Itse kaadan puolesta litrasta kahteen saunakiululliseen.

Jouluaaton kiireettömyys tuo jouluntaian

Jokaisella on tottakai omat traditiot jouluaattona. Lapsiperheessä täytyy ennen kaikkea ottaa joulupukin tuleminen huomioon. Pukin visiitti keskeyttää ruokabakkanaalit tehokkaasti mutta on tottakai lapsille välttämätön tapahtuma. Meillä stressittömin ohjelma on saatu aikaan niin, että saunotaan jo hyvissä ajoin päivällä ja sen päälle nautitaan kala- / alkupalapöytä. Pukki tulee jo alkuillasta ja sen päälle syödään vasta varsinainen jouluillallinen. Näin lapsetkin (ja aikuiset) pysyvät verensokerissa ja motivoituneina koko illan, eikä kiristä ohimosta kenelläkään.


Jouluviinit ja oluet

Jouluna ruokiin menee satoja euroja, joten ei kannata pihistellä juomapuolella muutamaa euroa. Huolellisesti valitut oluet ja viinit takaavat harmonisen nautinnon juhlapöydässä ja sen jälkeen.

Saunan päälle maistuu tumma ja vahva lager-olut 

Ayinger Winterbock 4,58€

Aperitiivinä sherry on voittamaton

Kuivista sherryistä amontilladot, olorosot ja palo cortadot sopivat myös loistavasti aperitiiviksi, ne nostavat mukavasti veden kielelle.

Merito Amontillado 7,98€ (0,375)
Merito Amontillado

Valkoviiniä kalapöytään, kuplilla tai ilman

Joulun kalapöydässä riittää haastetta viinille, sillä makuja on laidasta laitaan; paljon suolaa, hapokkuutta ja makeuttakin riippuen ruoasta. Makutivolia ei näin ollen kannata enää korostaa viinillä vaan valita viinit, jotka pikemminkin tasoittavat eri makuja ruoassa.

Segura Viudas Lavit Brut Nature 9,99€

Laurent-Perrier Brut 43,20€

Anselmann Riesling Classic 10,99€

La Soufrandise Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 21,10€

Joulun punaviinit ovat sielukkaita

Kuivattuja hedelmiä löytyy joulupuuron kanssa tarjottavasta hedelmäsopasta. Viikunan ja luumun aromeita löytyy myös espanjalaista tempranillo-viineistä. Nämä sopivatkin joulun punaviineiksi erinomaisesti.

Val de los Frailes Vendemia Seleccionada 12,90€

Marqués de Arienzo Reserva 16,30€

 

Palan painikkeeksi portviiniä

Kun maha on kellollaan ja nojatuoli kutsuu, on aika siirtyä hieman väkevämpään viinityyliin. Portviinit ovat täydellinen valinta jouluillallisen digestiiviksi. Hyvän portviinin saa kaupasta omakseen jo alle kympillä (pikku pullo). Jos sattuu erikoisvalikoimasta tai vaikka laivalta löytymään hinnakkaampia vintage tai Tawny-portteja, ei kannata epäröidä. Tähän viinityyliin sijoitetut eurot maksavat itsensä takaisin huikealla nautinnolla.

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 25,90€ (0,75l)

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port

Oikein rauhallista ja rentoa Joulua kaikille!

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (5 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

2 kommenttia

  1. Viime jouluna kokeilin tehdä perinteisten lanttu- ja porkkanalaatikoiden rinnalle bataattilaatikkoa (korvaten lantun bataatilla) ja siitä tuli todella hyvää! Ensi jouluna korvaan koko lanttulaatikon bataatilla, eipähän käy herkemmille vatsoillekaan niin pahasti.

  2. Kun viimenään opin imellyttämään perunlaatikon riittävän korkeassa lämpötilassa, niin totesin että 70 asteeseen säädetty sähkölieden uuni on helppotöisin.

    Tosin pitää myös sose jäähdyttää 76-77 asteiseksi ja lisätään jauho. Tässä lämpötilassa ei jauhot pala mutta saadaan makeita yhdisteteitä tuottava alfa-amylaasireaktio hyödyksi. Imeltyminen tapahtuu 3-5 tunnissa. Tarvittaessa imeltymistä voi jatkaa muutaman tunnin

    Imeltymisreaktiot ovat voimakkaasti lämpöherkkiä ja jo muutaman asteen poikkeama optimilämpötilasta lisää tarvittavan imeltymisajan moninkertaiseksi.

Kommentoi