Intialaiset ja nepalilaiset lounasravintolat

1

Intialainen ja nepalilainen ruoka on sulattanut jääkansamme sydämet. Lounarin hinnalla saa eritasoisia elämyksiä – joskin teema on aika ykstoikkoinen. Intialais-Nepalilaisessa genressä olisi helppo saada lounas nousemaan yli muiden kun miettisi setin pikkaisen eri tavalla.

Ravintola Intia Tandoor

Kamppi, Salomonkatu 19

Pieni mutta viehättävä Intia Tandoor sijaitsee Kampin keskuksen välittömässä läheisyydessä. On (paperi) pöytäliinat, hienot kihvelit ja kahvelit.

Mutta pääosassa on toki ruoka ja se on Intia Tandoorissa todella hyvää ja koska kyseessä buffet, sitä on myös riittävästi.

Kasvisosastolla aloitettiin ja sieltä löytyi todella upeat kasviskoftat maukkaassa tomaattikastikkeessa. Sen lisäksi oli kikherne currya, joka oli tuhtia niin maultaan kuin tekstuuriltaan. Toki oli sitten salaattia ja riittävän paksua ja minttuista raithaa. Pienenä lisänä oli erinomaisen mukavat pikku dipit valkosipulista ja chilistä. Niillä sai hienosäädettyä makuja omiin tottumuksiin sopiviksi.

Liharuokina kana ja hiukan yllättäen nautacurry (lehmäähän ei Intiassa syödä). Lihaa kummassakin riittävästi, kastikkeet maukkaita ja paksuja. Naan leipä juuri paistettua ja täydellistä muutenkin. Intia Tandoor vetää pitkällä kokemuksellaan pisteet kotiin.

Lounas-buffet 9,00€

 


 

Pikku nepal

Annankatu 29

Melko pimeä kahteen saliin jakautuva nepalilainen ravintola on täynnä lounasaikaan mutta meillä käy tuuri, vieressä vapautuu neljän hengen looshi. Hyökkäämme siihen ja mietimme onko tämä sittenkin tarkoitettu kahdelle hengelle – sen verran on ahdasta.

Kaksi kiireistä tarjoilijaa hoitaa 50-60 hengen serviisin, joten hidasta on. Saamme kuitenkin lopulta kaverin vinkattua pöytään.
– ”Otetaan nämä”.
– ”Selvä, salaatti on tuolla”.

Salaattipöydässä ”klassiset” jäävuoret, maissit, suolakurkut ja chilipaprikat. Mutta on myös jotain Nepaliin viittaavaa eli marinoidut sipulit ja kikherne-salaatti, jossa onkin sen verran makua että ruokahalu herää. Pikku Nepal ottaa salaattipöydällä pisteet kotiin. Edes hieman yritystä.

Pikku Nepalin salaattipöydässä on muutakin jäävuorisalaattia ja suolakurkkuja.

Annokset tulevat riittävän nopeasti. Tilasin lammaskebabit tomaattikastikkeessa. Tutulla neljälohkoisella metallilautasella pääkastikkeen lisäksi raithaa, joka osoittautuu todella erinomaisen maukkaaksi – sellaiseksi mukavan hapan-imeläksi. Voisi olla jopa itse tehty jogurtti? Sitten on se tuttuakin tutumpi silmäpapu-Dal, joka löytyy jokaikisestä lounasravintolasta. Pikku-Nepal on tosin siihenkin onnistunut saamaan kivasti suolaa ja makua. Testin paras.

Kebabit ovat meheviä ja kastike, joka on lounaslistassa merkitty kahdella chilin kuvalla, on sopivan tulinen – ei missään nimessä liikaa. Lounas on riittävän reipas kooltaan. Naan todella rapsakka ja bashmati hyvälaatuista. Vielä kunnon chait palan painikkeeksi ja ollaankin valmiina iltapäivän rypistykseen toimistolla!

Lounas 9€

 


 

Mount Everest

Rautatientori, Vilhonkatu 6

Rautatientorin laidalla sijaitseva Mount Everest (yksi kolmesta) on melko pieni ja pimeä. Tarjoilja sytyttää kynttilän pöytään. Ei ole ongelmaa saada pöytää kahdelle koska ravintola aika tyhjä vaikka onkin lounasaika. Saadaan tilaukset nopeasti vetämään.

Salaattia alkuun; jäävuoret, kurkut etc. Mount Everest hakee autenttisuutta marinoidulla sipulilla. Sinappikastike salaatille…

Naanit tulee nopeasti ja ruoka heti perään. Otin kahden kastikkeen kombon, jossa kalaa tomaattikastikkeessa sekä voikanaa. Harmillista mutta kun tilaat kalliimman kahden kastikkeen lounaan niin tiputat samalla yhden bulkkikastikkeen pois. Kaverin lautaselta näen että se olisi ollut vain se iänikuinen papu-dal mutta kuitenkin. No, raithaa on kuitenkin pikku lusikallinen helpottamaan mahdollista tulipaloa.

Ja ihan kivasti kalassa onkin chiliä. Erinomainen, vähän hapan maultaan mutta valitettavasti hyvin pieni on tämä elämys. Voikana on myös varsin maukas mutta kovin on onneton kauhallinen on eksynyt lounaaseeni. Tosin eihän tähän peltiseen osastolautaseen hirveästi mahdu.

Naan hyvää ja bashmati myös mutta kieltämättä tästä jäi hieman nälkä…

Kahden curryn kombo-lounas 9,50€

 


 

Namaskaar indian Express

Fenniakortteli / Kaisaniemen metroasema

Kaisaniemen ravintolapläjäyksessä riittää valinnanvaraa. On nuudelia ja on vaikka mitä. Ja tietysti Intialaista.

Buffet-tyylillä mennään. Alkuun löytyy papadamia sekä chutneyta ja sitä jännää happaman tulista pikkelsiä. Ai että, tällä heräisi Ruusunenkin. Sitten oli kasvispakoraa sekä pari erilaista kasviscurrya, joissa mukavasti makua ja rakennetta. Mustasilmäpavuista dal on niin ikään mukavan suolainen. Naan on vastapaistettua ja rapsakkaa. Pettymys on raitha, joka on niin luirua että se valuu annoksen joka soppeen. Riisi on irtonaista ja erikoisuutena löytyy myös kanapilahvia, joka on tosin hiukan aneemisen oloinen.

Päivänkana ja kanaa tikka masala ovat kalkkunaa. Ei sinänsä haittaisi mutta kummankin kastike on todella luirua ja ruoat ovat hyvin askeettisia.

Päivänlammas muistuttaa elsä-tädin sunnuntaistroganofia. Chili on ainoa kasvis kyseisessä ruokalajissa.

Liharuoat pilasivat hyvän alun mutta voi tätä kasvisruokapaikkana suositella.

Buffet-lounas 8.70€

 


 

Satkar

Kamppi, Tennispalatsin vieressä

Satkar yllättää heti interiöörillään. Hyvin avara ja korkea sali, joka ei ole tungettu millimetrimitalla pöytiä täyteen. Mahdumme mukavasti neljän hengen looshiin. Tilaus onnistuu nopeasti, lounastajia on vain joka toisessa pöydässä.

Salaattia tietenkin ja kuinka ollakaan jäävuorta, chilipaprikaa ja kurkkua… mutta Satkar yllättää kylmällä Aloo Gobi-tyylisellä dipillä (ehkä jäänyt eiliseltä lounaalta yli) ja papadam leivillä. Ylistettyä vaihtelua alkupalasalaattiin.

Ruoat tulevat nopeasti. Naan ei ehkä niin rapsakkaa kuin muualla mutta ihan ok. Papu-dal, kuinkas muuten, eikä siinä oikein ole makua. Raitha, ihan ok mutta sitä on kovin vähän. Sitten pää-curry eli lammasta tomaattikastikkeessa. Varsin hyvin siistittyjä lampaanpaistipaloja; ei osu yhtään jännettä/kalvoa, jota lampaassa tuppaa olemaan. Kastike ihan ok sinänsä mutta olisi tuo reippaampikin makumaailma voinut olla. Lounaskaverit samalla linjalla, vaikka kaikilla eri ruoka eli kolme tähteä riittää Satkarille, vaikka edullisimmassa päässä ollaan.

Lounas 8,40€

 


Base Camp

Yliopistonkatu 5, 00100 Helsinki

Base Camp kehuu olevansa aito nepalilainen ravintola mutta toisaalta se myös kertoo yhdistelleensä yli kymmenen vuotta nepalilaista makumaailmaa suomalaiseen suuhun sopivaksi.

Perussalaatit alkuun, kiva marinoitu sipuli. Ruoassa mennään miedosti. Testipäivänä otin kasviskoftat tomaatti-kermakastikkeessa. Perushyvät, hillitty chili. Tosi vähän sinänsä ihan hyvää dalia. Onnettoman vähän myös raithaa. Nepalilaisten ravintoloidenkin olisi helppo irrottautua massasta. Laittaisi vähän extraa lautaselle.

Lounas 8,50€ – 10,90€


Samrat

Etelä-Esplanadi 2, 00100 Helsinki

Oli aika kun Samrat oli Helsingin kehutuimpia intialaisia. Muistan käyneeni ekan kerran vuonna 1998 ja se oli hieno kokemus.

Ajat muuttuvat. Samratin lounas ei enää säväyttänyt juuri ollenkaan. Reilulla kympillä saat ottaa neljästä lounasvaihtoehdosta kolme. Valitsin Aloo Gobia, katkarapuja ja kanaa do piaza. Aloo Gobi tarkoittaa hindiksi perunaa ja kukkakaalia mutta peruna oli annoksesta unohtunut. Kukkakaali vettynyt. Koko homma oli vielä kovin haalea lämpötilaltaan. Katkarapu-curry ei ollut sen lämpimämpi. Jotenkin maistuivat vielä kuivatuille katkaravuille?! Huhhuh. Kana oli puisevan kova mutta sentään lämmin. Kaikki kolme currya olivat vielä kuin samaan kastikkeeseen tehtyjä. Naan oli löysä kuin velhon hiha.

Ei se yhteiskunta tämmöisellä intialaisella pyöri?

Lounas 9€ – 10,50€


Namaskaar express

Elielinaukio

Steissin länsisiivessä majaileva Namaskaar express henkii läpikulkuliikenteen aiheuttamaa sekavuutta. Viereisen R-kioskin valot paistavat Hindu-jumalilla tapetoidusta seinästä läpi ja voisi kuvitella istuvansa Intialaisella ärrällä?

Lounasannoksien nimet ovat mielikuvituksellisia:
Päivän kana.
Päivän kasvis.
Päivän lammas.

Hinnat vaihtelevat 7,90€ ja 9,50€ välillä. Naan leivästä ja Lassista joutuisi pulittamaan vielä 3€ eli alettaisiin olla todella sfääreissä.

Tilasin päivän kanan ja kyllästyneen oloinen etelä-Intialainen rojauttaa lautaselle kauhallisen riisiä, dalia ja kanacurrya. Vieressä on ”salaattipöytä” ja kun kysyn että mistäs siihen saa lautasia niin kaveri viskaa peltikipon eteeni (myöhemmin kuulin että yleensä erillisestä salaattikiposta peritään 50centtiä!!). Salaattipöydässä on jäävuorta ja hillottua punasipulia (ilman makua). Papadamin puolikkaita saa ottaa kuulemma kaksi tai muuten joutuu tuomiolle. Papadamin kanssa chutneya ja pikkelsiä jotka ovat perusmaistuvia.

Itse ruoka-annos on kuraa. Papu-linssi dal ei todellakaan maistu millekään. Aivan turha. Basmati-riisi on haaleaa urean väristä ja halvinta mahdollista. Päivän kana on johonkin tomaattijogurttipohjaan tehty curry, jossa pientä chiliä lukuunottamatta ei ole makua.

Todella raivostuttavan huono lounas ja vielä kallis. Kierrä tämä kaukaa.

Lounas: unohda

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4 arviota)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

1 kommentti

Kommentoi