Food Festival 2017: suomalaiskokkien viiden ruokalajin menu

0

Miten suomalaista ruokaa markkinoidaan maailmalla? Millaista suomalaista ruokaa ulkomaalaisille esitellään? Otimme selvää, mitä viiden suomalaiskokin loihtima, viiden ruokalajin menukokonaisuus Pohjoismaiden johtavilla ruokafestivaaleilla piti sisällään.

Suomi tunnetaan Tanskassa hieman muista Pohjoismaista eristäytyneenä maana. Itäisin sijainti ja muista Pohjoismaista poikkeava kieli lienee ainakin osittaisia syitä tähän. Tanskalaisten mielikuvat Suomesta ovat kuitenkin positiivisia. Kosketuspinnat suomalaiseen kulttuuriin ovat erityisesti suomalaisessa muotoilussa, arkkitehtuurissa ja suomalaislasten hyvissä Pisa-tuloksissa.

Suomalainen ruokakulttuuri onkin sitten jo ihan oma juttunsa – se ei kerro kenelläkään juuri mitään, vaan herättää kysymyksen: millaista ruokaa te suomalaiset oikein syötte?

Pohjois-Savon ruoka-alan asiantuntijat päättivät lähteä paikkaamaan tanskalaisten tietoaukkoa. Tietoiskupaikaksi valittiin Aarhusin kaupungissa syyskuun alussa järjestetyt Food Festival – ruokafestivaalit. Tapahtuma on yksi Pohjoismaiden johtavista alan tapahtumista.

Suomiruoan työpajassa markkinointiin suomalaista ruokaa

Food Festivaalien laajasta yleisöohjelmasta vastasi 250 toimijaa. Osana tapahtumaa järjestettiin useita erilaisia teemallisia ruokatyöpajoja. Suomiruoan työpajassa oli mahdollisuus tutustua suomalaiseen ruokakulttuuriin ja valmistaa suomalaisten kokkien kanssa aitoa lähiruokaa Suomesta.

Olimme ainoa englanninkielinen työpaja. Tanskalaisten lisäksi työpajaan osallistui matkailijoita Yhdysvalloista ja Skotlannista, kertoo työpajassa pääruoasta vastannut kuopiolaisen ravintola Kummisedän keittiömestari Kalle Jälänne.

Työpajan menukokonaisuus suunniteltiin viiden kokin yhteistyönä. Alkuruoksi listalle päätyi savumuikkumoussea Liepuskan leipomon ruisleivällä. Juomana maisteltiin Lignell & Piispasen Tillivodkaa.

Liepuska ja Lignell – Piispanen edustavat suomalaista ja Kuopion alueen lähiruokaa parhaimmillaan. Liepuskan kotileipomon tuotteet valmistetaan täysin kotimaisesta viljasta ja tuotteissa suositaan lähiseutujen raaka-aineita. Lignell & Piispasen tillivodka on saanut kansainvälistä arvostusta. Se palkittiin yrteillä maustettujen vodkien sarjassa maailman parhaaksi vodkaksi International Wine and Spirits -kilpailussa Lontoossa heinäkuussa. Yrityksen brändinimen historia on matkailijalle myös tarinoimisen arvoinen, sillä apteekkarit Lignell ja Piispanen aloittivat mesimarjaliköörin valmistamisen jo vuonna 1872.

Ennen pääruokaa maisteltiin vielä lisäksi Kuopion alueen metsistä kerätyistä mustatorvisienistä valmistettua keittoa ja ruokajuomana nautittiin kuopiolaisen pienpanimon Alahovin viinitilan Alahovin Lageria.

Pääruoaksi poroa

Pääruoaksi kuopiolaiskokit päätyivät valitsemaan lappilaista lähiruokaa. Poronlihan seuraksi valmistettiin katajanmarjainen kastike.

Tehtiin au jus – pannulla, kuvailee Jälänne.

Au jus – kastikkeella Jälänne viittaa lihaan omassa liemessä tarjoiltuna lihasta itsestään valuneen nesteen kera.

Jälkiruokana työpajaan osallistuneet pääsivät herkuttelemaan kahden pienen suomalaisen juustotilan artesaanijuustoa kera marjahillon ja päälle vielä tyrnimarjoja ja valkosuklaata.

Houkutteleeko suomalainen ja Kuopion alueen ruokakulttuuri matkustamaan Suomeen?

Suomalainen ruoka maistui Jälänteen mukaan erinomaisesti työpajaan osallistuville ulkomaalaisille. Erityisesti poro pääruokana oli nappivalinta ja herätti ihastusta.

Mutta kannattaisiko suomalaisen ruoan perässä matkustaa Suomeen tutustumaan suomalaiseen ja Kuopion alueen ruokakulttuuriin? Se testattiin kesäkuussa, kun kansainvälinen ruoka-alan asiantuntijaraati kävi tutustumassa Kuopion alueen ruokakulttuuriin ja sen tarjontaan ja kokemansa perusteella suosittelee alueelle eurooppalaisen gastronomisen alueen tunnustusta.

Kuopio on hakenut tunnustusta vuodelle 2020 ensimmäisenä alueena Suomessa. Tunnustus tukee Pohjois-Savon vision toteutumista olla vuonna 2020 valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ruokamaakunta.

Onnittelut Pohjois-Savoon! Tässä vielä kotikeittiössä kokeiltavaksi Food Festival – ruokatapahtumassa valmistettu viiden ruokalajin menu:

1. Perinteistä ruisleipää savumuikkumoussella. Tillivodkaa, Lignell & Piispanen.
2. Trompette de la Mort – Mustatorvisienikeitto. Alahovin Panimon Lager
3. Poroa au jus – katajanmarjakastikkeella. Puikulaperunapyrettä, puolukkasurvos ja glaseerattua porkkanaa. Punaviini: Armigero Ripasso / vastaava mutta luomu.
4. Artesaanijuustoa kahdesta pienestä suomalaisesta juustolasta. Suomalaista marjahilloa. Punaviini: Lucale Appassimento Primitivo (luomu)
5. Karhunvatukoita, tyrnimarjoja ja valkosuklaa. Karhunvatukkalikööriä, Lignell & Piispanen.

Menun suunnittelivat yhteistyönä Kalle Jälänne, Jere Hyttinen, Aki Hiltunen, Lasse Herd, Mika Savolainen.
Suomiruoan työpajan toteutuksen Food Festivaalit – ruokafestivaaleille mahdollisti ProAgria Pohjois-Savon yksikkö.

www.foodfestival.dk

Teksti: Marjoannika Nyman
Kuvat: Katoni

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi