Farang tarjoaa aasialaista gourmeeta

0

Viimeksi päivitetty

Ravintola Farang edustaa modernia kaakkois-aasialaista keittiötä. Maut ja annokset ovat innovatiivisia ja maultaan todella herkullisia. Chiliäkään ei ole unohdettu.

Modernin aasialaisen expertit

Voidaan kai oikeutetusti todeta että Tommi Björk ja Matti Wikberg ovat ne herrat, jotka ovat tutustuttaneet suomalaiset moderniin aasialaiseen keittiöön elokuussa 2009 avatun ravintola Farangin myötä. Heidän ulkomaiden työkokemuksensa ja lukuisat opintomatkat kaakkois-aasian huippuravintoloihin tuottivat pitkällisen pohdinnan jälkeen upean raikkaan konseptin Helsingin ravintolakartalle. Tästä palkintona komeilee Michelinin kunniamaininta, Bib Gourmand ovessa. Käydäänpä vihdoinkin maistamassa.

Taidehallin tiloissa etu-Töölössä sijaitseva Farang on tumma ja moderni. Läpinäkyvät paneeliverhot jakavat tiloja intiimimpiin osiin ja trendikäs house suputtaa hissukseen kaiuttimista.

Valitsemme ravintola Farangin maistelumenut. Farangin viinejä on kehuttu ja kutkuttaisikin ottaa suositteluviinit a la sommelier mutta 56€ kolmesta lorauksesta vaan on yksinkertaisesti järjetöntä. Sen sijaan valikoimme koko illaksi pullon kuohuvaa nimikkeellä Violet Sparkling Sauvignon Blanc, Yealands Estate 48€. Sen herukkainen ja persoonallinen maku osoittautuikin loistavaksi viiniksi, joka kantoi chilin hohkaavan aterian läpi komeasti.

 

CHA PLU LEHTEÄ JA SAVUSTETTUA ANKERIASTA paahdettua pähkinää, merileväkaviaaria

Ensimmäinen alkuruoka on käsin käärittävä rulla kalaa ja vihanneksia. Se johdatteleekin hienosti illan teemaan. Tuoreita ja eksoottisia vihanneksia. Tuoretta kalaa, ripaus chiliä ja pähkinää. Maukas avaus.

HAMACHI SASHIMI VIETNAMILAISITTAIN aasialaisia yrttejä, mustariisietikka dressing

Sashimia voisi erehtyä luulemaan siiasta tehdyksi. Se on tuoretta ja hienon rakenteen omaavaa. Mustariisietikassa on hieman paahteinen maku ja chiliä sopivasti. Yksi useista tarjoilijoista tuo kipon riisiä ja kertoo että tästä eteenpäin ruoat ovat tarkoitettu riisin kanssa syötäviksi.

 

PEHMEÄKUORISTA TASKURAPUA vihreää mangoa, minttua, karamellisoitua pähkinää, vihreä ‘nahm jim’

Heikompi hermoista hirvittäisi seuraava annos. Taskuravut ovat paistettu “muotoonsa”. Niissä on suolainen fritti päällä ja sisällä tuore sekä makea liha on mehevää. Mango-minttusalaatti tarjoaa upean happaman ja raikkaan vastakohdan ravulle. Yhdistelmä on suorastaan taivaallinen. Ei ole Järvikylän minttua tämä, vaan oikeassa auringossa kasvanutta. Erinomainen annos.

Farangin tyyliin kuuluu että ruokalajeja tuodaan pöytään tasaisen epätasaiseen tahtiin. Niinpä seuraava ehtiikin jo tulla vaikka herkuttelemme ravulla, mutta sehän on vain pöydän järjestelykysymys.

 

RAPEAA POSSUA, PALMUSOKERIKARAMELLIA haudutettua, karamellia, riisiviinietikkaa

Possua on haudutettu ties kuinka kauan ja se on sisältä täydellisen mureaa. Kuori on todella makean rapsakka karamelli. Tämä on jo itsessään ehkä parasta mitä possusta saa, mutta kylkeen tarjoillaan vielä kaksi upeaa dippiä. Toinen makea ja toinen suolaisen tulinen. Aivan käsittämättömän hyvä yhdistelmä. 12 pistettä tälle possulle. Pääsit juuri kesän grillipöytäämme!

 

THAI-ROTI LEIPÄÄ, ‘SOUTHERN STYLE’ CURRYA MORNING GLORY, RAPEAA ”SUOLA&PIPPURI” TOFUA vesikrassia, rapeakuoriseksi paistettua silken tofua

Seuraavat ruoat tulevat käsi kädessä. Aluksi on tarkoitettu suuta puhdistava leipä, jonka kylpykaverina pähkinä sekä kookoskermadipit. Leipä ei mielestämme ole mitään sen erikoisempaa, lähinnä ilmava keksi, mutta eihän kaakkois-aasiassa leipää syödäkään. Dipit ovat herkulliset.

Rapea tofu ei enää ole kauhean rapea kun se ui varsin juoksevassa curryssa, mutta itse curry ja siinä oleva tuore paksoi maistuu kyllä erinomaisesti. Tätä uskoisin kyllä saavani Bankokissa katukeittiössäkin suunnilleen samanlaisena annoksena.

VASIKANPOSKEA ‘SEREMBAN’ pitkään haudutettua vasikanposkea, aromaattinen chililiemi, minttu-itusalaattia, nuudeleita

Aijai, vasikanposki on aina odotettu herkku. Farang tarjoaa sen juuri niin mureana ja mehevänä niin kuin pitääkin ja liemi sekä höysteet ovat tuttuun tapaan tuoreita makuja pullollaan. Masu alkaa olemaan jo ennen tätä varsin täysi mutta viimeinen pääruoka on varsin reilu kooltaan. Itse pidän chilistä mutta vaimolle annoksen polte alkaa olla jo liikaa. Kieltämättä melko rohkeaa “rappausta” kokki onkin käyttänyt ja taktisesti jätetty viimeiseksi, muuten ei mikään maistuisi miltään tämän jälkeen.

THAI JASMIINIRIISIÄ ‘HOLA HOLA 3′ thai-tyyliin marinoituja hedelmiä, sokerihernettä, limeä, vanilja-kookoskermalientä, persikka-litsisorbettia

Jälkiruoka kruunaa kattauksen ja makea helpottaa poltetta. Itseasiassa hyvinkin yksinkertainen kokonaisuus, jossa on raikkaita ja eksoottisia hedelmiä ja sokerihernettä juliennesuikaleina ja kaiken yhdistävä kookoskerma. Kiva sorbetti päällä. Yksi parhaimmista jälkkäreistä ikinä ja otetaan myös Reseptitaivaan listoille.

Tuomio

Farangista jää mieleen hyvin tuoreet maut, sellaiset joita voisit kuvitella saavasi istumassa jossain päin Malesiaa. Kasvikset tulevatkin tähän ravintolaan lentorahtina ja se kyllä maistuu. Rohkeita makuyhdistelmiä ja huipputason viimeistelyä. Tänne voi myös hyvin tulla Michelin-kammoiset, tunnelma on hyvin rento ja välitön. Sellaista arki-illan luksusta.

Jos tässä on jotain ruikutettavaa keksittävä, niin upeista mauista huolimatta hieman yksitoikkoiseksi annoskokonaisuudet jäävät. On vihanneksia wokkisuikaleina ja lihaa tai kalaa, mutta sama suikaleteema jatkuu oikeastaan läpi nämä seitsemän ruokalajia. Kaakkois-aasia(kin) tarjoaa mm. erilaisia nyyttejä, vartaita ja keittoja. Ehkä tällaista vaihtelua soisi tähän sinänsä upeaan menuun.

Loppulasku

Kahdelta oli menut a 59€ + pullo kuohuviiniä 48 (still vesi ilmainen) = 166€

Hinta-laatusuhde siis varsin hyvä emmekä malta odottaa illallista Farangin veljessä, Gaijinissa jonka ruokafilosofiaa ammennetaan hieman pohjoisempaa, mm. Japani-Korea akselilta.

8.0 Asteikolla 1-10

Arvosanaan vaikuttaa kokonaisuus; miljöö, palveluasenne, osaaminen, ruoka, viini sekä niiden hinnat.

  • Hinta-Laatu 8
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi