Alkon uutuudet – joulukuun viinitärpit

0

Marras-joulukuun mielenkiintoisimmat uutuusviinit löytyvät Alkon erikoiseristä. Teemalla ”Nicht nur Riesling bitte!” eli vapaasti suomennettuna; ”jotain muuta kuin Rieslingiä, kiitos”, on valikoimaan tuotu mielenkiintoisia saksalaisia valkoviinejä. Rypäleiden nimissä vilisee sellaisia erikoisuuksia kuin Chasselas, Scheurebe ja Weissburgunder. Saksalaiset viinit kannattaa pitää mielessä kun valitsee joulupöydän kattausta. Raikkaat ja hyvähappoiset viinit sopivat loistavasti monille jouluruuille.

Pitkällä ja hankalalla nimellä varustettu Brogsitter Eichstetter Vulkanfelsen Grauburgunder 2020 tarjoaa runsasta hedelmäisyyttä persikan ja sitruunan aromein. Makeuden häivähdys tekee tästä monipuolisen viinin joulun aromikkaille kalaruuille. Jälkimaku on pitkä ja tyylikäs jättäen suuhun kypsää sitruunaa. Hinta 17,52€.

Äyriäisten ja katkarapujen kanssa toimii hienosti Kloster Pforta Weissburgunder 2020. Avoin tuoksu tarjoilee persikkaa ja makeaa omenaa. Hedelmäinen ja pientä merellistä suolaisuuta tarjoileva maku on raikkaan hapokas. Miellyttävä omenaisuus jää pitkäksi aikaa suuhun. Hinta 19,97€.

Kypsempien saksalaisten Rieslingien ystävien kannattaa käydä poimimassa Alkon hyllystä Moselin laaksosta tuleva Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett Trocken. Viini edustaa vuosikertaa 2009 ja siinä korostuvatkin ikää saaneen Moselin Rieslingin parhaat ominaisuudet. Avoin tuoksu tuo nenään vahaa ja petrolia. Intensiivisessä maussa erottuvat kypsä sitruuna, persikka ja tuoksun lupaama vahamaisuus. Hapot ovat hyvät. Maun aromit maistuvat pitkään suussa. Viini löytyy vakiovalikoiman puolelta varsin kohtuulliseen 24,93€ hintaan.

Beaujolais Nouveauta ei saatu Alkon hyllyille tänä vuonna heikon sadon takia. Beaujolais’n ystäviä kuitenkin hemmotellaan heti joulukuun alussa kun erikoisvalikoimaan tulee peräti kymmenen Beaujolais Cru -kyläviiniä. Jos Nouveaun tyyli viehättää niin kannattaa suunnata katseensa vuoden 2020 sadon viineihin. Esiin tästä joukosta nousee Jean Loron Côte-de-Brouilly Les Esnards 2020, joka on nuorekkaan kirsikkainen ja mustikkainen. Mehevä mutta silti varsin tyylikäs viini. Hinta 19,90€.

Hieman kehittyneempää Beaujolais’n tyyliä tarjoilee Pierre Dupond Fleurie La Madone 2018, jonka tuoksu tuo nenään yrttejä, krassia ja tummia marjoja. Maku on lämpimän ja kypsän kirsikkainen, mehukas ja luumuinen. Tanniineja on reippaanlaisesti mutta ne ovat jo hieman pehmenneet. Lämmin kirsikkaisuus jää myös melko pitkään jälkimakuun. Hinta 19,99€.

Punaviiniuutuuksista esiin nousee italialainen Alessandro Rivetto Langhe Nebbiolo 2020. Tuoksusta hahmottuu marjoja ja savua. Sitä seuraa tyylikkään mausteinen ja kirsikkainen maku. Tanniinit ovat Nebbioloksi kohtuulliset, jolloin nuoresta iästä huolimatta viini on oikein nautittava jo nyt ja toimii syksyisten sieniruokien kanssa mainiosti. Hinta 13,90€.

Tekstit ja arviot: Antti Lehikoinen

Kuvat: Alko

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi