After work Teresan ja Mikon tapaan

0

Teresa Välimäki ja Mikko Niemi loihtivat kuvauspäivän jälkeen muutamalle innokkaalle ruokabloggarille After Work henkisen kattauksen. Juomat esitteli itse San Pedron pääviinintekijä Marco Puyo!

Pernod Ricard kuvaa jatkoa “puhutaan viinistä” sarjalleen ja tapahtumapaikkana oli Teresa Välimäen Darwin Foods Richardinkadulla. Uutena teemana tulee olemaan “puhutaan ruoasta ja viinistä” joten pannu oli kuumana koko päivän. Päätähdet Marco Puyo sekä Heikki Remes (www.viinimies.com) olivat uurastaneet pitkän päivän ja oli aika heittää mukavasti vapaalle. Kirjaimellisesti After Work.

Keittiossä apuna Teresalla oli tällä kertaa Master Cheffissäkin kunnostautunut Mikko Niemi www.aromipaja.fi. Kaksikon loihtimat finger foodit olivatkin vertaansa vailla. Mikko oli käynyt aamukalalla kauppatorilla ja savustuspönttö oli antanut ahvenille ja nieriälle herkän makuvivahteensa. Erilaisia pyreitä oli hiottu rakkaudella ja ne olivat viedä kielen mennessään.

 

Coca de trampo on Mallorcalainen ruoka.

 

Merellisellä salaatilla täytettyjä krustadeja

 

Maalaisleipää, savustettua nierää, porkkapyree ja punajuuripyree.

 

Savustettua ahventa, porkaana-tyrnipyree, valkoviinikastike.

 

Siikacheviche ja vaaleaa maalaisleipää

 

Fasaaninrintaa voitaikinakuoressa oli tehty itse pääministeri Kataisen reseptillä.

 

Heikki Remes toi Kiuruveden Arctic Milk Juustolasta upeita tuotteita.

Kuharulla, sherrykastiketta & aromaattisia pyreitä

Viimeisenä herkkuna kokkikaksikko oli loihtinut käsittämättömän upean yhdistelmän suomalaisia makuja parhaimmillaan. En suostunut lähtemään ilman reseptiä.

Kuharullat
4 kpl kuhafileitä
8 kpl ilmakuivattua kinkkua
hyvälaatuista suolaa
voita paistamiseen

Täysin ruodottoman kuhafileen saat leikkaamalla fileiden lihasruodot pois v-leikkauksella. Leikkaa ruotorivin molemmin puolin viilto niin, että viillot muodostavat syvyyssuunnassa v-kirjaimen.

Kuhafileet on hyvä suolata hyvissä ajoin ennen niiden paistamista. Tällöin suola imeytyy tasaisesti myös fileiden keskiosaan. Ripottele kuhafileiden päälle noin ½ tl suolaa molemmin puolin.

Leikkaa kuhafileet syvyyssuunnassa kahteen osaan. Tee leikkaamistasi fileistä rullia kietomalla ne ilmakuivattuun kinkkuun. Sulje rullat cocktailtikulla. Paista rulliin kaunis väri paistinpannulla. Laita kuharullat uuniin 8 minuutiksi (200˚C)

 

Sherrykastike
3 dl kalalientä (Puljonki)
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl Sherryä
2 dl kuohukermaa
hyvälaatuista suolaa
sokeria
voita
öljyä
mustapippuria

Lisää kattilaan kalaliemi, valkoviini, Sherry, 2 tl hyvälaatuista suolaa sekä 1 rkl sokeria (jätä sokeri pois mikäli sherry ei ole kuivaa). Keitä kastikeseosta kasaan noin kolmasosaan alkuperäisestä määrästä (varaa tähän aikaa tunti).

Lisää mustapippuria myllystä ja tarkasta seoksen suolaisuus. Kastikepohjan tulee olla intensiivisen makuista ja hieman liian suolaista. Kastikkeeseen nimittäin lisätään juuri ennen annoksen tarjoamista vaahdotettu kuohukerma, joka pehmentää kastiketta ja tasoittaa maut.

Punajuuri-pihlajanmarjapyree
4 kpl keskikokoisia uuden sadon punajuuria
1 kourallinen kypsiä pihlajanmarjoja
hyvälaatuista suolaa
sokeria
voita
mustapippuria

Kuori punajuuret ja paloittele ne neljään osaan. Laita ne kiehumaan suolalla ja sokerilla maustettuun veteen (1 tl suolaa ja 1 rkl sokeria). Anna kiehua rauhassa puolisen tuntia, jonka jälkeen lisää kattilaan kourallinen pihlajanmarjoja.

Keitä seosta vielä tunnin verran. Punajuurien tulee olla täysin kypsiä. Tähän kuluu aikaa tunnista kahteen punajuurten koosta riippuen.

Nostele punajuuret ja pihlajanmarjat reikäkauhalla tehosekoittimeen. Soseuta samettiseksi pyreeksi. Lisää tehosekoittimeen 3 rkl voita ja soseuta.

Porkkana-fenkolipyree
6 kpl porkkanoita
1 kpl fenkoli
4 dl kasvislientä
50 g voita
sokeria
hyvälaatuista suolaa

Kuori porkkanat ja fenkoli. Lohko ne karkeiksi paloiksi ja laita kiehumaan kasvisliemeen. Lisää kattilaan 1 tl suolaa ja 1 rkl sokeria.

Keitä juureksia kunnes ne ovat täysin kypsiä (n. 20-30 min). Nostele seos tehosekoittimeen (ei keitinlientä), lisää voi ja soseuta hienoksi pyreeksi. Mausta pyree tarvittaessa suolalla.

 

San Pedron viinit itsensä mestarin esitteleminä

Marco Puyo on Chileläisen San Pedron pääviinintekijä.

 

Kalaisat alkupalat huuhtoutuivat alas Castillo de Molina Reserva Chardonnayn saattelemina, josta Marco uusimmassa vuosikerrassa 2011 vähensi tammitusaikaa. Se onkin nyt raikkaampi kuin ennen mutta edelleen omaa mukavan paahteisen rungon. Erinomainen ruokaviini.

Pääsimme myös maistamaan juuri Alkoon saadun uutuuden San Pedrolta eli 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon. Tätä mies esitteli ylpeänä eikä suotta. Hieno esitys Chileläisestä viinintekotaidosta. Upeita makuvivahteita herukasta kaakaoon kuitenkin jopa eurooppalaistyylisen hillityssä paketissa. Upea tanniini on jo nyt tarpeeksi pehmeä mutta viiden kellarivuoden jälkeen tässä viinissä on huippupotentiaalia.

Tällaiseen kattaukseen voisi päättää jokaisen työpäivän?

1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (Anna arviosi, kiitos.)
Loading...
Laita hyvä jakoon.

Kirjoittajasta

Kommentoi