5:2-dieetti tiputtaa painoa nopeasti

13.8.2013
kommentit 25 luettu 85 736
5:2-dieetti on hämmästyttävän tehokas ja nopea. Nälkäkuolemakaan ei vaivaa alituisesti, koska välipäiviä on enemmän kuin paastopäiviä. Viikon jälkeen alkaa annoskoot pienentyä automaattisesti. Tästä vinkit aloitukseen ja 5:2 reseptit.

Mikä on 5:2 dieetti?

Uusin trendi laihduttamisessa on 5:2 paastodieetti (englanniksi fast diet tai fasting diet). Idea on että kahtena päivänä viikossa "paastotaan" ja muina päivinä voi unohtaa koko dieetin. Paastopäivinä ei olla perinteisellä mehupaastolla, vaan silloinkin saa syödä 500 (naiset) ja 600 (miehet) kaloria päivässä. Viitenä päivänä viikossa voikin sitten syödä niin kuin normaalisti on tottunut syömään. Paastopäivät eivät saa olla peräkkäisiä vaan esimerkiksi maanantai sekä torstai.

Kalorilaskuri on näppärä apuväline

Miten 5:2 dieetti toimii?

Ensimmäistä paastopäivät ovat toki hankalia. Pupunruoalla ei pitkälle pötkitä ja nälkä kurnii mahassa teki mitä hyvänsä. Mutta kas, jo ekan viikon jälkeen homma alkaa toimia. Paastopäivät menevät itsestään ja normaalipäivinä alkaa jäädä ruokaa lautaselle, koska ei yksinkertaisesti jaksa lapioida niin paljon kuin ennen. Täyttymys tulee ennen kuin lumiukko häämöttää lautasessa.

Tuorepuristetuissa mehuissa on paljon piristäviä vitamiineja ja suhteellisen vähän kaloreita.

Asiantuntijalausuntoja 5:2 dieetistä

Suuri enemmistö länsimaissa kärsii veren liiallisesta sokerista ja insuliinista. Kaikissa paastoissa veren insuliinitaso laskee sokeriaineenvaihdunnan normalisoituessa. Tämä on täsmäase mm. rähähdysmäisesti kasvavaa aikuisiändiabetestä vastaan. Normaalipaastossa vedetään useita päiviä, jopa viikko putkeen syömättä ja se voi henkilöstä riippuen olla jopa vaarallista.

Paastodieetti on huomattavasti rauhallisempi, koska vain pienessä osassa viikonpäivistä rajoitetaan kaloreita, eikä silloinkaan vedetä aivan minimillä. Pieni aliravitsemus on todettu huomattavasti terveellisemmäksi kuin yliravitsemus.

Salaatit ovat 5:2-dieetin luottoruokaa.

Miten aloitan 5:2 dieetin?

  1. Mieti mitkä päivät sopivat omaan viikkorytmiisi parhaiten?
  2. Suunnittele ensimmäisen viikon paastopäivät ja syömiset etukäteen. Homma kaatuu nopeasti jos menet kauppaan nälkäisenä.
  3. Beef Jerkyä taskuun. Siitä saa nopean avun nälkään ja on todella proteiinipitoista ja vähäkalorista.
  4. Kärsivällisyyttä. Laihduttaminen on vaikeampaa kuin lihottaminen.

Muutama rulla sushia sopii paastopäivään. Riisissä on paljon hiilihydraattia mutta yllättävän vähän kaloreita.

Reseptitaivaan 5:2-dieettireseptit

Linkin listassa on Reseptitaivaan reseptejä, jotka sovellettuna sopivat mainiosti 5:2 dieettiin. Sovellettuna tarkoittaa että esim. salaatinkastiketta voi ottaa vain teelusikallisen ruokalusikallisen sijaan.

Onko sinulla jo kokemuksia tästä dieetistä? Alapuolen kommenttikenttä haluaa kokemuksia jakoon!

katso myös herkkusuun lautasella vinkit 5:2-dieettiin

Kommentoi

Plain text

  • HTML merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Oman kokemukseni mukaan paastopäivinä ei kannata kokkailla mitään kovin monimutkaista, tällöin kalorien laskeminenkin on helpompaa. Keitetty kananmuna, grillattu broilerin rintafile ja salaatti toimii hyvin.

Täältä löytyy myös hyviä vinkkejä 5:2-dieetin toteuttamiseen:
http://www.kuntovinkki.com/52-dieetti-jaksottaisen-paaston-salat/

nämä kirjassa mainitut päivittäiset paastokalorit, 500 kCal naisille ja 600 Kcal miehille ovat laskettu kevyen työn ja vähän kuntoilevieille eivätkä riitä kaikille joten kannattaa tarkistaa oma päivittäinen kalorikulutus huomioiden tekeekö raskasta vai kevyttä työtä mutta myös miten paljon liikkuu. hyvänä esimerkkinä puolisoni jonka paastopäivän kalorit ovat 800 kCal!

aloitin kokeilun parisen viikkoa sitten, en ole ylipainoinen vaan teen tämän terveysvaikutuksien vuoksi ja sen takia, että voin hyvillä mielin herkutella viikonloppuisin. olen aika laiska liikkumaan ;)
ainakin ensimmäiset tuntemukset ovat hyvät. paastopäivänä syön ison kulhollisen salaattia, omenaa, mandariinia, teen ison marja/proteiini-smoothien jota juon koko päivän pikkuhiljaa. vettä ja mustaa kahvia/vihreää teetä saa juoda niin paljon kun jaksaa.. ei ole ollut vaikeaa, yhden päivän jaksaa miten vaan, tsemppiä kaikille! ainoa hyvä/huono puoli on että huomasin, että en pysty paastopäivän jälkeen ahmimaan pizzaa enää :D rupesi mahaan sattumaan, joten pizzat jää nyt pois, jee!

Ei kyllä toiminut yhtään. Hömpötystä.

Jaksoitko melkein yhden päivän kokeilla?

Olen nyt kolmatta viikkoa tätä dieettiä testannut ja tulokset on todella heikot, vaikka olen laskenut kalorilaskurilla paastopäivien ruuat ja noudattanut 500 kalorin rajaa tosi tarkasti. Välipäivinä olen syönyt normaalisti ja herkkuja olen vähentänyt. Dieettien aikana ja muutenkin juon kyllä liian vähän, mutta sen ei yksin kyllä pitäisi olla syynä siihen että paino on pysynyt ihan samoissa luvuissa kun ennen dieettiä.

Ajattelin testiä jatkaa vielä pari viikkoa jos onkin niin että mun elimistö on vaan niin hidas tai on alkanut panttamaan energiaa.

Itse dieetin noudattaminen on kyllä helppoa eli paastopäivät eivät ole ylivoimaisia noudattaa eli nälkä ja huono olo ei ole ollut. Mutta toisin kuin muissa dieeteissä niin nyt mulla ei ole ole ollut kylmä ja paastopäivinä oikeestaan liiankin lämmin.

Toivottavasti vaan vaakakin alkaa huomaamaan että jotain on energiansaannissa muuttunut.

Huhtikuusta lähtien ollut dieetillä, kesälomien aikaan skippasin 4 viikkoa.
Paino tippunut 15 kg. Aion jatkaa.

Juominen voi vaikuttaa yllttävänkin paljon. Vaikuttaahan juominen aineenvaihduntaan.

Dieetistä vain hyviä kokemuksia! Se on helppo ja halpa! Eikä tarvitse jatkuvasti laskea kaloreita, kuten esim. Painonvartijoiden ohjelmassa.
Kokemusta nyt neljän viikon ajalta ja paino alentunut keskimäärin puoli kiloa viikossa. Olen nimennyt tämän dieetin haiman ja maksan vapaapäiväksi,
koska se on mielestäni yksi hyvä pointti tässä dieetissä. Tsemppiä kaikille kokeilijoille!

Kuulostaa hyvältä. Mulla on paljon ponnisteltavaa, kun olen liikuntavammainen, mutta yritän vähitellen päästä mukaan. Olen aikaisemmin saanut tukea Painonvartijoista. Kiitoksia hyvästä tsemppauksesta.

Olen ollut dietillä nyt 2 viikkoa. Arvoista yms en tiedä, mutta olo ollut hyvä. Turvotus poistunut ja vatsa tuntuu toimivan paremmin kun on paastonnut. Paasto päivät eivät ole enää vaikeita. Illalla tosin nälkä yltyy välillä sietämättömäksi, mutta siihen on auttanut esim roibos tee. Ekalla viikolla päänsärky vaivasi, koska vettä oli juonut liian vähän. Sitä kannattaa siis muistaa juoda. Paastopäiväni koostuu yleensä aamupalasta neljän viljan kaurapuurosta (veteen) ja 1 dl mustikoita. Päivällinen salaatti/keitto n. kahden maissa. Illalla olen vielä syönyt jonkun hedelmän. Tuloksia olen jo huomannut. Viime viikolla kävin puntarilla ja 1kg lähtenyt. Myös normaali päivien ruokamäärät pienentyneet, koska ei vaan yksinkertaisesti jaksa enää syödä niin paljoa. Aijon jatkaa diettiä niin kauan kun siitä tulee hyvä olo ja haluttu paino on saavutettu. Suosittelen! :)

10 viikkoa pätkädieettiä takana painoa -5kg, normaalipainoinen olin jo aloittaessa, kylläkin ylärajoilla. Tosi helppoa ja ihanaa päästä eroon jatkuvasta morkkiksesta, jos joskus kosken herkkuihin. Vaikka muinakin päivinä syöminen on vähentynyt. Aiemmat dieetit kaatunut muutamassa viikossa kyllästymiseen ja ajanpuutteeseen jatkuvaan syömisen tarkkailuun. Syön iltapainotteisesti, sillä nälkäisenä on huono nukahtaa. Rahka, marjat, piimä ja kasvisliemet ovat toimivimpia minulla.

Viikko nro 7 alkamassa ja -5kg jo saavutettu! Paastopäivät on jo helppoja,eikä ees pipo kiristä niinkuin ensimmäisillä viikoilla! En ole ennen painonpudotusta kokenut näin helppona. Kaiken makean olen jättänyt nyt pois, alkoholin, pastan.. Ja välipäivien ruokailutottumuksetkin ovat muuttuneet todella paljon, reipasta liikuntaa unohtamatta. Herään aamuisin todella virkeänä (ennen aamut oli vuosia todella vaikeita), kaikenkaikkiaan on todella hyvä olo kaikenaikaa!

Päättelen juuri 19. 2-päivääni ja yhdyn huomioosi virkeyteesi aamulla. "Isona" nukuin aina puolelle päivin jos ei työpuhelu tms. häirinnyt. Ja muutenkin vireyteni lähenteli nollaa. Nyt 19 kg pudottaneena herään 6 - 7 aamulla ja energiatasoni tuntuvat olevat tosiaan katossa. noista kiloista 8 pudotin ennen tämån 52:n löytämistä ENE-tuotteilla, 11 kg lähtenyt näiden 9 viikon aikana. Lisää kulkemastani tiestä blogissani viiskaks.vuodatus.net
Tsemppiä, ja Joulun odotusta kaikille

11 viikko menossa...ja vaatteet roikkuu päällä, kaapista on niiden ennen "kutistuneiden" sijaan löytynytkin jo paljon sopivia ja jopa isoja vaatteita. Paastopäiväni ovat maanantai ja keskiviikko. Kunhan muistaa juoda riittävästi niin ei tule päänsärkyä... Paastopäivien ruoalla en stressaa... se on rahkaa marjojen tai ananaksen kera...ja toisena päivänä iso tonnikalasalaatti... Tää on mun uus elämäntapa jossa ei tarvitse luopua mistään..eikä mikään ole kiellettyä :)

Hei kaikki ystävät ja kylän naiset ja miehet
Pidän omasta projektistani blogia osoitteessa
viiskaks.vuodatus.net
Tervetuloa kaikki katsomaan ja kommentoikaa, ystävät hyvät

Lopettakaa kaikki naurettava laskeminen, paastoaminen ja jonkun ihmeen tapahtumista. Menkää liikkuun ja syökää vähemmän.

Mulla pätkäpaasto toimii liiankin hyvin. Viikossa putoaa 1,5 kg ja nyt on joulun syömiset lähteneet. Ja anonyymi: siihenhän tolla paastolla pyritään - syömään vähemmän. Idea ei ole edes uusi, vaan kirkollisissa piireissä paastoa on harjoitettu jo joitakin tuhansia vuosia.

toi on aika hassu dieetti siinämielessä että mun normaali kalorimäärällä joka päivässä tulee olis mulla siis kaksi lihotus päivää viikossa koska normistikkin on maksimissaan sellanen 400-600 kcal/vrk, eli ei oikeestaan mitään muutosta normi ruokavalioon

Eikö oo raija tullu mieleen että oot siis aliravittuna kokoajan, hei haloo!

Aikuinen nainen, joka syö 400-600 kcal/vrk. taidat olla aika alipainoinen? joten sun ei tarvi/kannata edes alkaa millekään dietille. ehkä se lihominen tekis ihan hyvää jopa. vai oliko tää vaan tämmönen: hähhähähhää läskit, minä olenkin laiha ja syön vähän! koska jos oli niin voit poistua hiljaisuudessa takavasemmalle. Ite oon täysin normaalipainoinen, kuntoilen ja liikun joka päivä ja oon nyt aloittanut tän 5/2 koska suvussa on geneettisenä perimänä syöpä ja 2. tyypin diabetes ja tällä dietillä on sanottu olevan vaikutusta niiden saamisen riskiin. Mutta Raija ja Raijan kaltaiset ihmiset menkää sinne pro-ana sivuille kehuskelemaan niukalla ruokavaliollanne. kiitos.

Sun keho on mennyt säästöliekille *ketoosiin* eikä polta tai kuluta yhtään ylimääräistä kehostasi pois. Ala nyt hyvä ihminen syömään. Ketoosi tila on laihdutuksessakin sallittu korkeintaan kolme viikkoa kerrallaan. Syö ihmeessä, ennenkuin luhistut.

Lueskelin pitkään tuolta englanninkielisiltä sivuilta tästä ruokavaliosta ja sain viimein suomenkielisen kirjankin. Ja tietenkin tuo Syö, paastoa ja elä pitempään -video http://www.dailymotion.com/video/xyke49_prisma-syo-paastoa-ja-ela-pitemp... oli vaikuttava.

Olen siis 170 cm pitkä ja alkupainoni oli 76 kiloa, metaboliaa keskivartalolla ja diabeteksen esiaste päällä. Aloitin varovaisesti tämän ruokavalion ja mittaan verensokerini tasaisin välein.

Nyt on neljäs viikko meneillään ja painoa on pudonnut 3 kiloa, vyötäröltä lähtenyt 10 senttiä! Noh, aika löllöä olikin alkumittauksessa. Liikun todella vähän, pelkästään kävelyä, joten sitä on lisättävä jos haluaa kiinteytyäkin. Jossain vaiheessa on tarkoitus käydä verikokeissa ja lääkärissä, että tietää missä mennään. Muutama kilo pitää saada vielä pois, että on normaalipainon rajoissa ja tietenkin tuota vyötäröä kapeammaksi. Toivon todella, että sitä sisäelinten ympärillä olevaa rasvaa tässä nyt poistuu.

Paastopäivien ruoat olen tehnyt itse; lounaaksi lähinnä salaattia (kasviksia) raejuustolla, paljon kasviksia, päivälliseksi broileria,kalaa tai muuta lihaa höyrytettyjen kasvisten kera, joskus myös porkkana/pinaatti/kalakeittoa. Tarvittaessa välipalaksi sellerinvarsia, porkkanoita, kurkkua, tomaattimehua, mustikkakeittoa. Vitamiinit otan purkista, sillä tämän ikäisenä (yli 60) on huolehdittava niiden saannista. Juotavaksi paljon tavallista vettä, joskus pienellä merisuolaripauksella terästettynä.

Aterioista tulee kauniin näköisiä ja maistuvat hyviltä rauhallisesti nautiskellen. Muutenkin paastopäivinä tulee hemmoteltua itseään enemmän. Kuivaharjausta, jalkakylpyjä, saunomista ym.

Mitäs muille jo pitempään paastolla olleille kuuluu?

Viiskakkosta nyt takana melkein tasan kaksi kuukautta. Painoa on lähtenyt kymmenen kiloa eli vauhdikas oli tuo alku. Tuntemuksistani kirjoittelen blogia osoitteessa http://seikkailu52.blogspot.com Siellä tarkemmin kuulumisia, tervetuloa lukemaan!

Aloitin dieetin viime lokakuussa. 8kg tippunut. Joulun aikana kaks viikkoa taukoa. Tuli takas kaks kiloa, ne tippu.helmikuussa kaks viikkoa ulkomailla ,tuli kolme ja puol kiloa. nekin on nyt tiputettu pois. Eli siis yhteensä 13,5kg lähtenyt eikä ole tehnyt tiukkaa.

Tämä on kyllä paras laihdutus keino.
Olen ollut aikoinaan painonvartijoissa sun muissa laihdutus ryhmissä,tuloksia tietenkin tullut mutta kilot aina takaisin ja joskus myös korkojen kera kun olen vähän laiska liikkumaan. Tätä aion kyllä jatkaa.